O radničkoj borbi i sindikalnoj “borbi” u SAD-u u protekloj godini. Lekcija o razlozima uspjeha i poraza nekih prošlogodišnjih radničkih bitki.

Autor: Ben Beckett

U 2018., radnice i radnici su postali nemirni. Neki sindikati su iskoristili taj nemir i ostvarili velike pobjede. Drugi su se pokušavali dogovoriti s upravama bez borbe. U SAD-u su nemirni bili mnogi. Deseci tisuća odgojno-obrazovnih radnica i radnika u Zapadnoj Virginiji, Oklahomi, Arizoni, Washingtonu i diljem zemlje izašli su na ulicu zbog kršenja zakona, često bez podrške sindikata. Štrajkali su i obrazovni radnici u više od deset Acero (državnih) škola u Chicagu i to je bilo prvi put da su nastavnice/i državnih škola napustile/i posao.

Radnici hotelskog lanca Marriot u šest gradova su tjednima bili u štrajku. Radnici Sveučilišta u Kaliforniji, udruženi u sindikatu AFSCME 3299, više puta su zatvarali kampuse. U kolovozu je 98 posto učitelja/ica iz škola u Los Angelesu unutar sindikata Ujedinjeni učitelji Los Angelesa (United Teachers of Los Angeles - UTLA) izglasalo štrajk. Prošlog tjedna je 35 000 članova/ca sindikata najavilo štrajk u siječnju. U Oaklandu se učitelji/ce također pripremaju za štrajk.

No, dva velika i važna sindikata imali su mnogo pasivniju strategiju: Teamsters (IBT - International Brotherhood of Teamsters) je s UPS-om (United Parcels Service) i UFT-om (United Federation of Teacher) sklopio ugovor u New Yorku. Taj ugovor ostvaruje mnogo manje radničkih prava od mnogih drugih sklopljenih ove godine.

U oba slučaja radnici su podvrgnuti strogom financijskom okviru. Oba ova sindikata predstavljaju masovnu radničku snagu: 250 000 radnika UPS-a i preko 159 000 radnika i umirovljenika javnih (državnih) škola u New Yorku. Oba sindikata imaju značajne resurse i desetljećima su čvrsto ukorijenjeni na radnim mjestima.

Što je dovelo do toga da ispregovaraju ugovore krcate koncesijama/licencama? Jesu li sindikalni vođe UFT- i IBS-a postigli najbolji ugovor koji su mogli ili su mogli puno više? I što je najvažnije za sve radnike/ce u SAD-u, što nam o najboljim i najuspješnijim strategijama govori usporedba s pristupom učitelja u Zapadnoj Virginiji, zaposlenih na Kalifornijskom sveučilištu i drugih radnika koji štrajkaju?

Uzeti i dati

Čelni ljudi Teamstersa i UFT-a su novim ugovorima namjeravali postići bolje uvjete za radnike. UFT je pregovarao 7.7 posto povišice plaće kroz 43 mjeseca i smanjenje službenih kontrola učitelja, što su prioriteti prema istraživanju koje je sindikat proveo među radnicima prije početka pregovora [1]. IBT je pregovarao za povećanu plaću po satu za one koji nisu zaposleni stalno (part-timers) te nove zaštitne mjere protiv malretiranja, discipliniranja i prisilnog prekovremenog rada [2].

No oba sindikata su mnogo više dali nego što su dobili.
Što se tiče UFT-a, učitelji/ce će za trajanja ugovora vidjeti povišicu između 0.9 i 1.5 posto nakon inflacije. UFT je pristao pridružiti se drugim gradskim sindikatima u ugovoru kojim će u naredne tri godine poslodavci transferirati do 1.1 milijardu $ za zdravstvenu skrb. To znači da će uskoro novi zaposlenici imati ugovore sa skupljim zdravstvenim osiguranjem najmanje u prvoj godini rada.

Također, ugovor ne predviđa smanjenje broja učenika u razredima, što su adresirali učitelji diljem gradskih škola, a to je problem zbog kojega su nedavno štrajkali učitelji u Chicagu te razlog najave štrajkova u Los Angelesu i Oaklandu.
Premda je većina članstva glasala za potpisivanje ovog ugovora, glasačka procedura koju su proveli službenici UFT-a bila je tragično nedemokratska. Delegati su imali sat vremena da pročitaju sažetak ugovora na 63 stranice prije odluke o preporuci članovima/cama sindikata. Članstvo je imalo manje od dva tjedna za glasanje, uz prisutne otvorene prijetnje predsjednika sindikata da se UFT neće vratiti za pregovarački stol ukoliko radnici ne izglasaju ovakav ugovor. Sve to se događalo mjesecima prije isteka starog ugovora u kojima je sindikat mogao mobilizirati članstvo da zahtijevaju bolje uvjete.

Teamsters na UPS-u ističe kako je ugovor Hoffinog tima doveo da nižih plaća za tzv. “hibridne vozače” (“hybrid-drivers”) [3], te da je početna plaća od 13 $ niža čak i od plaća radnika Amazona koji nisu sindikalno organizirani. Doista, 54 posto članova je glasalo za ugovor Teamstersa kojim je ispregovarano da se ne prihvati stari ugovor Hoffinog tima. No, sindikalni čelnici su na kraju ipak potpisali takav ugovor, pozivajući se na statut Teamstersa koji im dopušta da potpišu ugovor za koji nije glasala velika većina članova.

Kao što je Joe Allen napisao za Jacobin u listopadu [4]: 
“Hoffa i Taylor su svjesno ignorirali zahtjeve UPS Teamstersa i udovoljili kompaniji na štetu vlastitog članstva, unatoč značajnom postotku sindikalnog članstva koje se željelo suprotstaviti kompaniji. U lipnju je 90 posto članova UPS-a i UPS Freight Teamstersa glasalo za štrajk, a sada je većina glasala protiv oba ugovora Teamstersa. Hoffu i Taylora nije briga.”

Niti su smanjeni zahtjevi i velik broj koncesija dogovoreni zato što su dotične kompanije u lošem financijskom stanju. UPS je u 2017. ostavario profit od 4.9 milijardi $ i skoro 4.3 milijarde $ u prva tri kvartala 2018. godine. Logično je zapitati se nije li kompanija koja je u protekloj godini povećala profit za 20 posto velikim dijelom to “uspjela” dajući tako malo za pregovaračkim stolom. A New York godinama bilježi značajan porast budžeta.

[2] https://upsrising.org/2018/08/21/10-reasons-to-vote-yes/
[3]http://www.tdu.org/members_say_hell_no_to_ups_givebacks
[4] https://www.jacobinmag.com/…/ups-contract-rejection-james-h…

Prevela i prilagodila: Sanja Kovačević

Izvor: https://jacobinmag.com/…/contract-campaigns-teachers-ups-te…

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?