U floskulama koje prevladavaju, kada je riječ o izborima, često se čuje da "imamo vlast koju smo sami izabrali". To je, naravno, potpuno netočno jer "demokraciju" u kojoj izbori uvelike ovise o novcu i medijima u rukama kapitala i države (kojom pak upravljaju stranke u korist kapitala) teško da možemo smatrati pravom demokracijom [1].

No što je bilo s prvim "demokratskim" izborima, onima koji su održani 1990, na kojima još nije bilo kapitala (jer je sve bilo u društvenom vlasništvu) - nisu li bar oni bili pošteni?

Kao prvo, manjina je danas zapravo svjesna da na njima HDZ uopće nije dobio nikakvu ogromnu i, kako to danas kažu režimski mediji, "plebiscitarnu većinu". HDZ je tada dobio skoro 300.000 glasova manje od SKH-SDP i KNS-a zajedno (koji su bili na 2. i 3. mjestu) [2].

Kao drugo, ti izbori nisu bili ništa pošteniji od ovih današnjih, premda je situacija bila nešto drugačija nego danas (jer je to bilo prije privatizacije, koja je tad tek bila u povojima [3]). Naime, na njoj je pobijedila nacionalistička opcija (HDZ), koja je bila nacionalistički odgovor na ekstremni nacionalizam koji je postojao već neko vrijeme u Srbiji, a u skladu s gibanjima u čitavom svijetu, gdje su se realsocijalistički režimi urušavali nakon implozije u SSSR-u pa se tako raspala i Jugoslavija [4].

No taj isti HDZ nije pobijedio nevino i pošteno, tek na krilima "buđenja nacionalnih osjećaja" (još u travnju 1990. je tek 11% ljudi u Hrvatskoj bilo za odcjepljenje od Jugoslavije [5]). Netko je trebao platiti sve one silne džambo-plakate na prvim izborima, netko je trebao platiti da se iznajmi dvorana u Lisinskom za sabore HDZ-a, netko je trebao platiti silne buseve i organizaciju itd. A novac za to nije pao s nebesa, niti su ga dali neki neimenovani i nepoznati "domoljubi".

Resursi (novac, infrastruktura i organizacija) HDZ-a, koji su im omogućili pobjedu na prvim izborima (premda ni otprilike "plebiscitarnu", kako rekosmo), došao je iz dva primarna izvora. Jedan je bio od "Udbe", kako se to popularno kaže, tj. od dijela "duboke države" SR Hrvatske, tj. dijela tadašnjih obavještajnih službi, koje su već u kasnim 1980-ima procijenile da će možda, u tadašnjim okolnostima, trebati promijeniti pjesmu kako bi mogli ostati na pozicijama (većina zaposlenih u tajnim službama SR Hrvatske ostala je na tim pozicijama i u RH) i izbjeći sankcije za pripadnost tadašnjem režimu [6]. Dakle, bila je riječ o nagonu za opstankom, kao i kod skoro 100.000 članova SKH koji su prešli u HDZ.

S druge pak strane, ogromna su sredstva, nekoliko puta veća od potrebnih za pobjedu, stigla od (pro)ustaške emigracije, odakle je ogroman novac stigao dobrovoljno, a u nekim je slučajevima i reketarski utjerivan (npr. posjetilo bi se neki restoran hrvatskih iseljenika u Njemačkoj i reklo da moraju dati nekoliko tisuća maraka "za domovinu" ako žele da im restoran ostane čitav).

U svakom slučaju, ni 1990. se nije radilo o nekakvim poštenim izborima u kojima su svi bili u istom položaju i s istim početnim pozicijama. Uz nesnalaženje i nesigurnost dotadašnje vlasti (koja je npr. izglasala užasan izborni zakon i dopustila da se različiti ekstremisti vraćaju u zemlju i financiraju domaće izbore, što nipošto nije bilo nešto što se moralo dopustiti) i svjetski i jugoslavenski kontekst, prevladala je infrastruktura dijela tajnih službi koji je odlučio "investirati" u HDZ i novac ekstremno desne emigracije. Druge opcije, većinom manje ekstremne i manje nacionalističke, takvih sredstava iza sebe nisu imale - i jasno da nisu mogle tako dobro proći na izborima.

Nakon 1990. i prve pobjede, HDZ je u ratu i kroz nabujali nacionalizam, učvrstio svoju vlast i uspostavio svoju glasačko-klijentelističku mašineriju, uz pomoć koje do danas čvrsto drži zemlju u svojim rukama [7].

Drago Markiša

[1] https://www.radnickafronta.hr/…/20-5-zabrana-utjecaja-kapit…
[2] https://www.radnickafronta.hr/…/c…/896-kako-smo-glasali-1990
[3] https://sh.wikipedia.org/wi…/Markovi%C4%87eva_privatizacija…
[4] https://www.radnickafronta.hr/…/974-kako-se-raspala-jugosla…
[5] https://www.radnickafronta.hr/…/895-vjekovni-san-o-neovisno…
[6] Vidi npr. https://www.express.hr/…/tajni-dokumenti-kako-su-udbasi-stv…,http://www.novilist.hr/…/Bivsi-obavjestajac-Perkovic-pomoga…
[7] https://radnickafronta.hr/citaonica/clanci/978-zasto-ljudi-glasaju-za-hdz?fbclid=IwAR1QdikNNxfONZncz0uyI2x9MjIHHotoOXB134hPRkmdjHC2M9RyqTtN2no

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?