Članci

"Antitotalitarizam", petokraka i rat 1991-5

  • 21. 12. 2016.
  • Piše: Radnička fronta

Autor: Radnička fronta

Glavne težnje ekstremne desnice, koja je uvelike već ušla i u politički mainstream HDZ-a i Mosta, su normalizacija tzv. NDH i ustaštva. Ona se dijelom vrši običnom apologetikom i opravdavanjem tzv. NDH, a dijelom izjednačavanjem "dvaju totalitarizama" - fašizma i komunizma (unatoč tome što se to dvoje nikako ne može izjednačavati: https://www.radnickafronta.hr/pojas…/110-komunizam-i-fasizam), iza čega se uvijek skriva prikriveni neofašizam.

Razlog za pobješnjeli antikomunizam ekstremne desnice je jasan - osim što, osim napada na Jugoslavene, Srbe, pedere, ateiste i sl., nemaju nikakvih drugih političkih ideja, pravi je razlog to da se napadom na sve pozitivne tekovine NOB-a i SFRJ (kojih, uza sve mane i greške, itekako ima) napada i na one koji se danas zalažu za društvo jednakosti, solidarnosti i sigurnosti umjesto kapitalističke distopije u kojoj živimo (https://www.radnickafronta.hr/…/clan…/287-ustase-i-ekonomija).

Jedan od načina diskreditacije same ideje drugačijeg društva i pozitivnog nasljeđa NOB-a i SFRJ jest i pokušaj da se fašistički simboli (poput kukastog križa ili ustaškog U) izjednače s komunističkim simbolima (poput zvijezde petokrake ili srpa i čekića).

Kao što se ustaševanje (poput afirmacije ustaškoga pozdrava ZDS) pravda time što su ga upotrebljavali HOS-ovci (po definiciji ustaše - zalagali su se za obnovu tzv. NDH, rasizam, slavili 10. travnja, vješali Pavelićeve slike, sami za sebe govorili da su ustaše...) 1991, tako se i zvijezda petokraka (stari komunistički simbol) pokušava diskreditirati time što su ga na kapama tobože imali vojnici JNA u ratu 1991-5, npr. dok su razarali Vukovar.

No, kao i mnoge druge desničarske "teorije", i ova je potpuno izmišljena. Naime, JNA je, već 23. 10, skoro punih mjesec dana prije pada Vukovara (!), izbacila petokraku iz svojih simbola!* U skladu s promjenom ideologije (iz bar nominalno socijalističke u nacionalističko-velikosrpsku), izbačena je i komunistička simbolika (petokraka)**, a prije toga je (u srpnju) promijenjena i vojnička zakletva.

Dakle, argument da je pod petokrakom napadana i uništavana Hrvatska i Vukovar jednostavno ne stoji. Sama JNA (koja je, iz razumljivih razloga, promijenila i ime u VJ vrlo brzo) je taj simbol sama praktički odmah na početku rata promijenila, uviđajući i sama da on novoj JNA, pretvorenoj u stroj za provođenje ekstremno nacionalističke politike Slobodana Miloševića, više nimalo ne pristoji.

"Argumenti" hrvatske ekstremne desnice o petokraki su, dakle, čista izmišljotina i laž. Riječ je o povijesnom simbolu pod kojim je u Drugom svjetskom ratu poražen nacifašizam i nema nikakvog razloga da se taj časni simbol zabranjuje.

PS. posebna zahvala za informacije i reference ide našim suborcima s portala Antifašistički Vjesnik.

__________
* To u jednom svom radu navodi npr. čak i Hasanbegovićev omiljeni pro-četnički povjesničar Bojan Dimitrijević: http://documents.tips/…/bojan-dimitrijevic-armija-ijugoslov…
** Vidi npr. i: http://www.singidunum-online.com/shope/products.php…