Radnička fronta s radnicima Saponije i Kandita za radnička prava

Radnička fronta s radnicima Saponije i Kandita za radnička prava

Poslovodstvo Saponije na čelu s predsjednicom Uprave Dajanom Mrčela redovito obmanjuje javnost priopćenjima kojima se hvali da podiže plaće radnicima i ulaže u društveno korisne energetske projekte. A zapravo bi se trebali sramiti umjesto u medijima hvaliti, jer istina je potpuno suprotna. U zadnjih nekoliko mjeseci Radničkoj fronti se javilo više radnika i radnica Saponije i Kandita koji su ogorčeni stanjem u njihovim poduzećima, a koje se naglo pogoršalo u zadnje vrijeme otkako poslovnim procesom vladaju Dajana Mrčela i direktorica proizvodnje Silvija Margeta.

Većina tog navodnog uspjeha poslovodstva temelji se na bezočnom zakidanju radnika. Javnosti se pokazuju ušminkani uredi, dok istovremeno tisuću radnika Saponije i Kandita rade u vrlo lošim radnim uvjetima, sa sramotno niskim plaćama. Dobit je za ove dvije tvrtke u 2020. godini iznosila 76 milijuna kuna. Istovremeno broj radnika i njihova primanja se smanjuju, a pri tom uzimaju i poticaji od države za očuvanje radnih mjesta.

Vrhunac farse i obmana javnosti su izjave predsjednice Uprave Mrčele i sindikalca Grbačića o povećanju plaća u novom Kolektivnom ugovoru koji je stupio na snagu 1. srpnja 2021. godine.

Naime, radnicima Saponije ovih dana je isplaćena plaća za mjesec srpanj koju smo zajedno s njima analizirali. Potvrdilo se ono što smo već prije govorili: Uprava i sindikat bezočno lažu i potkradaju radnike. Novim kolektivnim ugovorom primanja radnika su znatno pala.

Naoko povećan dodatak na plaću za 800 oporezivih kuna uvelike je poništen padom zbog drastično skinute naknade za prijevoz te ukidanja nagrade od neoporezivih 500 kuna.

Analizirajući platne liste za mjesec lipanj i srpanj od nekoliko proizvodnih radnika Saponije, izračunali smo da je njihov gubitak zbog novog kolektivnog ugovora sljedeći:

Ukupna primanja koja bi po starom bila 4.950 kuna sada su 4.700 kuna (250 kuna manje).

Ukupna primanja koja bi po starom bila 5.300 kuna sada su 4.950 kuna (350 kuna manje).

Ukupna primanja koja bi po starom bila 5.500 kuna sada su 4.600 kuna (900 kuna manje).

Ukupna primanja koja bi po starom bila 5.750 kuna sada su 5.400 kuna (350 kuna manje).

Ukupna primanja koja bi po starom bila 6.300 kuna sada su 5.900 kuna (400 kuna manje).

Neto plaće se, dakle, nisu povećale 12% kako se hvalilo u medijima, već smanjile skoro 10%.

Ionako niske plaće radnika Saponije ovim potezom postale su doslovce ispod svakog dostojanstva, pogotovo za rad u nekada slavnoj Saponiji.

Ovom prilikom podsjećamo radnike Kandita da imaju istu predsjednicu Uprave. Uskoro će isteći kolektivni ugovor u Kanditu i savjetujemo radnicima da preispitaju svoje sindikalce i od njih traže pravodobne informacije o tijeku kolektivnog pregovaranja.

Dodatno, novim kolektivnim ugovorom za Saponiju u prosjeku je radnicima smanjen broj dana godišnjeg odmora za najmanje pet.

No to nije sve što smo saznali. Radnici Saponije i Kandita nemaju dodatke na otežane uvjete rada unatoč tome što mnogi od njih rade u uvjetima velike buke, mikroklimatski uvjeti su loši, temperature su paklene (klimatizacija nedovoljna ili je nema), a ponegdje su ogromne i temperaturne razlike kojima su radnici izloženi. U pogonu gdje se kuha prostor je zatvoren, bez prozora ili adekvatnih aspiratora. Najbolji dokaz u kakvim uvjetima se radi su prije mjesec dana objavljene fotografije i video materijali iz Saponije koji pokazuju stanje tijekom nedavne malo jače kiše u Osijeku. Kako bi pokušala pomoći u zaštiti zdravlja i života radnika Radnička fronta je tom prilikom državnom inspektoratu poslala prijavu i tražila inspekcijski nadzor po pitanjima zaštite na radu. Radi se o hitnom slučaju pa smatramo neprihvatljivim da Inspektorat u ovom periodu nije izvršio nadzor. To je i jedan od razloga zašto smo danas došli pred Saponiju. Ako institucije neće raditi svoj posao, radnici se trebaju sami pobrinuti za svoja prava! Pozivamo ih da nam se jave i pridruže svojim kolegicama i kolegama koji su nam se već prije javili, JER JEDINO ZAJEDNIČKOM BORBOM MOGU DO BOLJIH PLAĆA I UVJETA RADA.

Razgovarajući s radnicima saznali smo da im se uz sve nedaće još i dodatno uskraćuju zakonom zajamčena prava, poput prava na godišnji odmor i odmor od 30 minuta za vrijeme radnog vremena. Također smo uočili da se radnici sustavno potkradaju za nemale iznose zbog krivog obračuna osnovne plaće.

Radnička fronta pružit će svu potrebnu pomoć radnicima Saponije i Kandita da se zaštite od kriminalno lošeg poslovodstva. Pripremamo za njih inspekcijske prijave i tužbe kojima će nadoknaditi izgubljenu zaradu.

Vodećim sindikalcima preporučamo da prestanu sramotiti sindikalnu scenu i činiti štetu radnicima te da odmah sami daju ostavke i prepuste svoje pozicije drugim, poštenim radnicima.

Pitamo se, je li vlasnik Mirko Grbešić svjestan koliko je loše postojeće poslovodstvo u njegovim tvrtkama. Šefovi su nezainteresirani za posao, radnici se nemaju kome obratiti kada uoče neki problem ili žele predložiti poboljšanje, jer kao odgovor mogu dobiti jedino omalovažavanje i izderavanje nadređenih. Zbog toga su strojevi nedovoljno održavani, a radnici dodatno nezadovoljni. Takvo stanje vodi do sve lošije kvalitete proizvoda i vrlo izvjesnu eskalaciju nezadovoljstva radnika.