Članci

Domenico Losurdo (14. 11. 1941. – 28. 6. 2018.)

  • 29. 06. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

Jučer je u dobi od 77 godina umro talijanski filozof Domenico Losurdo, autor niza knjiga važnih za antifašistički angažman. Nedavno je, u prijevodu Luke Bogdanića i Jasne Tkalec u Zagrebu objavljena njegova knjiga Historijski revizionizam, u kojoj je ukazao na proturječja i političku pozadinu reinterpretacija Drugog svjetskog rata. Uz tu knjigu, iznimno je važna i Protupovijest liberalizma u kojoj je Losurdo analizirao proturječja liberalizma.

Historijski revizionizam, jedinu Losurdovu knjigu prevedenu na hrvatski može se kupiti u Prosvjetinoj knjižari na zagrebačkom Cvjetnom trgu, dok su engleski prijevodi njegovih djela dostupni preko linka:

https://library.memoryoftheworld.org/#text=domenico+losurdo&property=authors

 

via @Antifa Šibenik

Domenico Losurdo jedan je od glavnih intelektualaca talijanskog marksizma-lenjinizma. Politički je bio aktivan u organizaciji Marks XXI, koja je često surađivala sa talijanskim komunistima sve dok nisu postali, prvo Komunistička partija Italije (2014) pa onda Talijanska komunistička partija (2016), kada je i organizacija Marx XXI postala dio te stranke gdje je on izabran u Centralni komitet. Bio je profesor povijest filozofije u državnom fakultetu Urbina, i aktivni član hegelijanske udruge „Internationale Gesellschaft Hegel-Marx für dialektisches Denken” i “Leibniz Sozietät”.