Članci

Milan Bandić ne misli pomoći radnicima i radnicama! Priopćenje Radničke fronte povodom 1. maja - Međunarodnog praznika rada

  • 01. 05. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

Gradonačelnik Milan Bandić za prvi maj u Maksimiru daje potporu radnicima, no ta je potpora samo prigodničarska i deklarativna. Milan Bandić ne misli pomoći radnicama i radnicima. Sve prijedloge socijalnih mjera prema radništvu Milan Bandić i njegovi uredi blokiraju i, za sada, onemogućuju. U siječnju 2018. na sjednici Skupštine grada Zagreba uputili smo prijedlog za oslobađanje ili odgodu plaćanja komunalne naknade tvrtki u stečaju. Ovom bi se socijalnom mjerom, koja je sprovedena u nekoliko hrvatskih gradova (Baška na Krku, Sisak, Opatija, Bjelovar, Garešnica) omogućilo radnicima i radnicama da se u stečajnom postupku pomaknu u redu naplate i tako povrate makar dio svojih teško zasluženih potraživanja.
Bandić je dao negativno mišljenje temeljeći ga na očitovanju Gradskog ureda za prostorno uređenje u kojem se navelo niz neistina. Kvazi-argumenti, pravni i financijski, samo su služili kao loša isprika radnicima.

Pogrešno se tumačilo Zakon o komunalnom gospodarstvu gdje se citiralo 23. članak koji upravo omogućava oslobađanje komunalne naknade, jer se u tom članku kaže da predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave ima te ovlasti; tvrdilo se da je prijedlog protivan Stečajnom zakonu što opet nije točno s obzirom na prethodno rečeno; a čak se tvrdilo da bi pomaganje radnicima bilo zadiranje u tržišnu utakmicu i to prema Ugovoru o funkcioniranju Europske unije. No, evo, na sjednici Gradske Skupštine koja je u tijeku, gradonačelnik upravo upućuje na glasanje prijelog da se plaćanja komunalne naknade oslobodi – veleposlanstva. Dakle, može se, samo je pitanje - za koga?

Prijedlog Radničke fronte u sklopu Lijevog bloka koji smo uputili u Skupštinu u siječnju, prije svega je trebao pomoći radnicima i radnicama Kamenskog i Diokija, a pojavljuju se i druge tvrtke, poput Gredelja, koje trebaju takvu pomoć. No, Bandić, iako će se i sada hvaliti kako pomaže radnicima – ne misli napraviti ništa kako bi njihov socijalni status poboljšao.

Bandić se tek prigodničarski slikao s radnicama Kamenskog, sudjelovao na njihovoj modnoj reviji, kupio im dvije šivaće mašine, no kada je imao priliku nije im pomogao. Skupština grada Zagreba, pak, dala je javno priznanje 2011. godine – nagradu Zagrepčanka godine radnici Kamenskog Đurđici Krnjak koja je, uz dvadesetak svojih kolegica, vodila osmodnevni štrajk glađu.
Deklarativno se može pomoći – stvarno – ne.

Da podsjetimo, 553 radnika Diokija potražuje više od 90 milijuna kuna, a 829 radnica Kamenskog više od 40 milijuna kuna. U stečajnom postupku radnice su Kamenskog naplatile tek 15% svojih potraživanja, dok je Grad od Kamenskog naplatio više od 2,9 milijuna kuna komunalne naknade. U slučaju Diokija, radnici su dobili oko 9 milijuna duga, a Grad je naplatio oko 2,2 milijuna. Da se to nije platilo radnici i radnice, bi već dobili barem još 2 milijuna kuna. Veleposlanstva mogu – tvrtke u stečaju i radništvo – ne.

Radnici i radnice realno očekuju dobiti nekakvu crkavicu jer je slobodna imovina tvrtki premala za potpunu isplatu njihovih potraživanja. Velika većina bivših radnika i radnica je u vrlo lošem materijalnom položaju i jedva preživljava. Njihova starosna struktura je nepovoljna i teško pronalaze novi posao te su pod ovrhama i blokadama. Od otvaranja stečaja među radnicima Diokija umrlo je već 26 ljudi, a od 123 članice udruge Kamensko umrlo je već njih 6. Iako su tražili da im Grad Zagreb izađe u susret kod naplate komunalne naknade ili na bilo koji drugi način, Grad i Milan Bandić do danas ostaju gluhi i slijepi.

Već sutra, 2. svibnja, u Skupštini grada Zagreba – Milan Bandić ima priliku dokazati svoju ljubav prema radnicima. Radnička fronta u sklopu Lijevog bloka je uputila novi prijedlog za pomoć – otkup dijela radničkih potraživanja a u referentnom iznosu naplaćene komunalne naknade. Milan Bandić i njegovi Uredi za prostorno uređenje i Ured za financije – već su dali negativno mišljenje. Zato danas, kada se Bandić slika s njima treba jasno reći – Milan Bandić ne misli pomoći radništvu grada Zagreba, ono što Milana Bandića zanima samo su politički bodovi, a njih prikuplja preko leđa najsiromašnijih – nezaposlenih, blokiranih i radnika tvrtki u stečaju. Mi mu to ne bi bismo trebali dopustiti.