Članci

Za Pulu u kojoj svi odlučujemo!

  • 30. 04. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

Nalazimo se ispred gradske vijećnice gdje stoluje ured gradonačelnika Pule Borisa Miletića i Gradsko vijeće. Najveći industrijski centar jedne od najbogatijih hrvatskih županija odabrali smo kako bismo podržali aktualnu borbu radnika Uljanika, ali i ukazali na goruće socijalne probleme, poput stambene krize i egzodusa zdravstvenih radnika, koji ne zaobilaze niti područja koja, poput Pule i Istre, u Hrvatskoj uglavnom smatramo “pričama o uspjehu”.

Baš zbog tih pogrešnih dojmova na nacionalnoj razini smatramo da je potrebno reagirati na lokalnu situaciju i radničko/socijalno nezadovoljstvo, ali i ukazati na sve zajedničke borbe, ovoga puta baš u Puli, simboličkom centru opće politike kriminalne privatizacije, deindustrijalizacije i uništavanja posljednjih ostataka socijalističke privrede – a ne “uspješnoj hrvatskoj regiji” koju bi ostale, ekonomski siromašnije regije, trebale slijediti u njenim kapitalističkim principima.

Već godinama slušamo priče o borbi za “decentralizaciju” koju navodno protiv “centralističkog Zagreba” vodi IDS, dok istovremeno predsjednik stranke Boris Miletić, kao gradonačelnik Pule, u vlastitom dvorištu radi upravo suprotno - gradi, provodi i održava visoko centraliziran sustav vladavine.

Slično je u cijeloj Istri, gdje IDS danas opstaje na vlasti isključivo zahvaljujući čvrstoj klijentelističkoj mreži brižljivo građenoj 25 godina. U tu mrežu upletene su i sve ostale lokalne stranačke vrhuške (SDP prije svih) koje su do jučer s IDS-om “mrstile brke”. Izgradnja i opstanak te klijentelističke hobotnice ne bi bili mogući kad bi se principi decentralizacije uistinu dosljedno primijenili i na upravljanje Pulom (ali i ostalim općinama i gradovima, bez obzira tko je u njima na vlasti) i Istrom, odnosno - kada totalna moć odlučivanja ne bi bila upravo centralizirana u rukama nekolicine pripadnika vrhuške IDS-a.

Katastrofalni rezultati takve centralizacije svima su nam poznati: gotovo pa totalitarno upravljanje općinama, gradovima i županijom, potpuna isključenost javnosti iz sudjelovanja u političkom životu zajednice, uništena nezavisnost i javna uloga medija, sluganstvo gospodinu Kapitalu .

Sve navedeno širom otvara prostor za klijentelizam, potencijalnu korupciju te ogroman utjecaj kapitala i stranačkih vrhuški na procese donošenja odluka, koje su nerijetko u sukobu s javnim interesom te potrebama stanovnika. Posljedica su i zanemarivanje obrazovnih, kulturnih, zdravstvenih i socijalnih potreba stanovnika Istre. Pula se suočava sa ogromnom stambenom krizom, urušavanjem javnog zdravstva, exodusom mladih.

Zbog toga je nužna je prava decentralizacija političke moći, odnosno uspostavljanje drugačijih modela upravljanja i nadziranja rada komunalnih poduzeća, agencija i javnih ustanova, ali i općinskih, gradskih i županijske uprave u cjelini.

Demokratizacija rada gradske uprave je nužna zbog dosadašnjih praksi koje uključuju: nedemokratsko upravljanje gradom/županijom, vidljiv utjecaj kapitala i stranačkih oligarhija na procese donošenja odluka, česte poteze i političke odluke koje stoje u suprotnosti s javnim interesom, isključivanje stanovnika iz neposrednog sudjelovanja u raspravama i donošenju odluka, nepostojanje nadzora odozdo i kontrole nad radom gradske/županijske uprave, fingiranje transparentnosti, klijentelizam i korupciju na svim razinama, patronizirajućeg odnosa prema medijima, neadekvatno i neekološko upravljanje javnim prostorom, nepostojanje održive stambene politike i neadekvatna socijalna davanja.

Zbog procesa privatizacije i outsourcinga javnih usluga, utjecaja stranačkih oligarhija na kadroviranje i zapošljavanje, korištenja javnih resursa za partikularne interese koji se kose s javnim interesom u radu javnih poduzeća i ustanova, te zbog sve većeg nezadovoljstva cijenom i kvalitetom komunalnih usluga, tražimo da se sva gradska i županijska trgovačka društva i javne ustanove stave pod demokratski nadzor odozdo i direktno upravljanje radnika/ica, zainteresirane i stručne javnosti i korisnika/ica usluga.

Borba za drugačiju Pulu, Pulu u kojoj svi odlučujemo tek predstoji.

Borba se nastavlja.