Članci

Vijeće za suočavanje s prošlošću amenuje ustaštvo

  • 01. 03. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

Puno (medijske) prašine podigla je odluka tzv. Vijeća za suočavanje s prošlošću. 
Pomalo senzacionalistička, ali i nepotrebna je ta galama oko odluke koja nema nikakvu pravnu težinu – je radi se o političkom tijelu koje je Plenković kreirao da se sam ne bi morao baviti vrućim krumpirom, po načelu "ako neki problem ne želiš riješiti, osnuj povjerenstvo". Naime, preporuke Vijeća nikoga ni na što ne obvezuju.

Radnička fronta odavno je izanalizirala stvarnu mogućnost sankcioniranja isticanja pozdrava ZDS i ostalih ustaških obilježja, pa i ako se ti simboli ističu unutar HOS-ovog znakovlja, u dokumentu koji je formalno kaznena prijava protiv postavljača ustaške ploče u Jasenovcu. Ujedno to je de facto i precizna analiza protupravnosti isticanja ovih simbola, s aspekta hrvatskog Kaznenog zakona: isticanjem pozdrava ZDS i ostalih ustaških simbola – pa i unutar HOS-ovih obilježja, jučerašnja preporuka Vijeća to ne može promijeniti – ostvaruju se obilježja kaznenog djela javno poticanje na nasilje i mržnju iz čl. 325. Kaznenog zakona. 

Radnička fronta koristi priliku da naglasi kako su u aktualnom pravnom poretku RH i dalje na snazi Ustav i Kazneni zakon, propisi temeljem kojih je 23.8 2017. podnijela kaznenu prijavu protiv postavljača ploče u Jasenovcu, a temeljem koje je nadležno državno odvjetništvo bilo dužno postupiti u roku od 6 mjeseci, odnosno donijeti I obrazložiti odluku o podnošenju optužnog akta ili o odbacivanju prijave, potpuno neovisno o mišljenju/preporukama bilo kakvog Vijeća ili nekog drugog politikantskog tijela koje služi isključivo za dnevnopolitičke ciljeve.

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku, što je s našom prijavom koju ste zaprimili 23.8.2017. i o njoj ste trebali odlučiti do 23.2.2018.?

http://www.antifasisticki-vjesnik.org/hr/vijesti/3/Kaznena_prijava_protiv_postavljaca_ploce_s_ustaskim_pozdravom/202/

http://www.index.hr/vijesti/clanak/radnicka-fronta-trazi-jednu-do-tri-godine-zatvora-za-postavljace-ustaske-ploce-u-jasenovcu--/990171.aspx