Članci

Fra Branimir Šegota iz Splita: Svećenik koji javno veliča ustaštvo

  • 26. 01. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

Autor: V. Z.

Da klerofašizam u hrvatskoj Katoličkoj crkvi nije samo povremena i nevažna pojava, dokazuje i novi slučaj jednog svećenika iz Dalmacije. Baš kao i sisački biskup Košić ili od nedavno poznati župnik Andrija Vrbanić, stanoviti svećenik Branimir Šegota iz Splita, javno je do sada i to više puta iskazao svoje ustaštvo. Ovih dana, bez imalo ustručavanja putem svoga facebook profila objavio je niz objava u kojima otvoreno veliča ratnog zločinca Ante Pavelića, pozdravlja s ustaškim pozdravom 'Za dom spremni!' te u svojim komentarima sam sebe naziva 'ustašom'. Osim toga, na njegovom profilu može se pronaći te vidjeti i slika na kojoj je slikao sebe kako pozira ispred slike Ante Pavelića koja stoji na zidu. Očito je s obzirom na inventar u pozadini prostorije u kojoj se nalazi sporna slika, da je riječ o župnom uredu u kojemu radi i živi fra Branimir Šegota.

porukaustase

No, fra Šegota, kako saznajemo, nije samo aktivan u konstantnom isticanju i obrani svog ustaštva kroz slike ili komentare na svoje objave već to isto čini i putem poruka koje, skrivene od očiju većeg broja građana, šalje u inbox svojim kritičarima. Naime, mnoge od njih koji ga prozivaju zbog njegova širenja ustaštva i mržnje, vrijeđa i ponižava raznim psovkama na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Mnoge koji mu se suprostave svojim antifašističkim i progresivnim stavovima, tako često puta nazove svakojakim pogrdnim imenima ('đubre' itd.). Pored tih neugodnih i sramotnih profašističkih vulgarnosti, fra Šegota se često posluži i notornim povijesnim lažima i izmišljotinama. Jednoj osobi židovskog porijekla koja mu je prigovorila zbog njegova klerofašizma te mu ukazala da je takvo njegovo djelovanje u suprotnosti s njegovim pozivom svećenika i vrijednostima kršćanstva, odgovorio je kako su njezinu obitelj u Drugom svjetskom ratu ubili Srbi a ne ustaše. Taj odgovor na spomenutu poruku završio je i šokantnim priznanjem kako je on 'ustaša' (na slici). Dakle, ne samo što negira Holokaust Židova (riječ je o židovskoj zajednici iz Varaždina), kojeg su počinili ustaški zločinci, već i odgovornost za taj užasni povijesni događaj besmisleno pripisuje hrvatskim Srbima. Zaista, mučno je to kako jedan svećenik, (ako se fra Šegota i može smatrati svećenikom!), tako širi bezočne laži i raspiruje mržnju u zemlji koja svoju državnost temelji na antifašizmu. Još je mučnija činjenica, da u Rimokatoličkoj crkvi postoji i dalje, i nakon poznatih ustaških strahota u Drugom svjetskom ratu, dio visokog i niskog klera koji se nije odrekao zla fašizma te umjesto vjere u Boga i zalaganja za Isusov humanizam, vjeruje i zalaže se za šovinizam i rasizam. 

crkva

Taj dio crkve, ti perfidni svećenici u koje spada i fra Branimit Šegota, i više je nego i jasno, najveća su sramota i poniženje za kršćanstvo te umjesto da ih se javno poštiva kao "sluge" Božje (kroz mise i druge vjerske obrede), trebalo bi ih i crkveno i svjetovno kazniti. Takvi pojedinci i grupacije u vjerskim zajednicima, zlo su i grijeh i prema biblijskim kriterijima a ne samo državnim pravnim normama, te se svako od nas, cijelo društvo koje teži toleranciji i miru, može i mora suprostaviti.

Izvor: Faceebok