Članci

Radnička fronta Istre: Ne damo Uljanik, ne damo Pulu!

  • 21. 01. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

U Uljaniku ovih dana opet ključa, a nezadovoljstvo se sada već prelijeva i na ulice Pule, na kojima se, uz prosvjedne performanse, množe i grafiti usmjereni protiv IDS-a, kojeg označavaju kao glavnog krivca za trenutne kalvarije kako Uljanika, tako i NK Istre 1961. Tisuće radnika nisu dobili posljednju plaću, a kad će - ne zna se. Radnici pojedinih kooperantskih poduzeća plaće ne primaju već nekoliko mjeseci, Grad Pula (čitaj IDS) i Uprava Uljanika nakon preduge šutnje licemjerno pozivaju  na “odgovornost”, Vlada je spremna dati jamstva za nove kredite i tako osigurati isplatu plaća, ali  - “mora” čekati odobrenje EU. 

 

Nadalje, za sredinu veljače najavljena je skupština dioničara koja bi trebala dati zeleno svjetlo za “dokapitalizaciju”, odnosno stvaranje novih dionica Uljanika i njihovu prodaju novim investitorima. U praksi to znači okrupnjavanje privatnog vlasništva nad brodogradilištem, budući bi tom intervencijom udio vlasništva malih dioničara s 46% mogao pasti skroz do 10%. 

 

Među potencijalnim “novim” investitorima nalazi se i jedno staro, stanovnicima Pule jako dobro poznato lice - Danko Končar koji je već u sklopu omraženog projekta “Brijuni Rivijera” dobio koncesiju na sjevernu obalu pulskog zaljeva, kako bi tamo izgradio marinu i luksuzne smještajne kapacitete. On se još 2012. godine žalio kako će njegovoj profinjenoj i bogatoj jahtaškoj klijenteli smetati pogled na Uljanikove dizalice na “otoku”. Tako da su njegove namjere ukoliko se dočepa Uljanika jasne, a i danas o njima otvoreno govori u svojoj viziji “restrukturiranja” pulskog brodogradilišta. Njegovo preuzimanje Uljanika vodi u pretvaranje “otoka” u hotele i vezove za jahte, a radnici najbolje znaju da bez “otoka” možemo zaboraviti na Uljanik kakvog poznajemo i na kakvog smo s razlogom ponosni.

 

Stoga, ovim putem Radnička fronta Istre upućuje svoje zahtjeve prema Upravi Uljanika, Gradu Puli, Istarskoj županiji i Vladi Republike Hrvatske!

 

 

Zahtjevi RF-a prema Upravi Uljanika:

 

Sve i da višegodišnje manipulacije i uništavanje Uljanika iznutra stavimo na stranu, Uprava koja se jednog dana probudi i shvati da im za obavljanje poslova koje su već ugovorili nedostaje nekoliko stotina milijuna eura - jednostavno je ili nesposobna ili korumpirana uprava. U najboljem slučaju logična je ostavka, ako ne i - pozornost institucija poput Državnog odvjetništva i USKOK-a.  U svakom slučaju: Uprava i Nadzorni odbor Uljanika moraju podnijeti ostavku ili biti smijenjeni, a novu upravu moraju imenovati sami radnici, direktno, bez posrednika. 

 

Kada član takve jedne uprave poziva na odgovornost te tvrdi da su oni uvijek djelovali i djeluju odgovorno, onda je to tragikomično. Ali kada istom riječju, istoga dana, “neodgovorne” sindikate, radnike i političke opcije ukori predsjednik pulskog IDS-a, a IDS-ov župan brani katastrofalnu Upravu, onda je to već sumnjivo, a na dodatnoj težini dobivaju i kuloarske priče o već zaključenom dogovoru između gradskih i Uljanikovih struktura o predaji otoka Končaru u procesu restrukturiranja. 

 

Ni radnici, ni sindikati, ni javnost nemaju uvid u plan tog restrukturiranja koje bi trebalo odrediti budućnost Uljanika i Pule. Osim Vlade i Europske komisije, plan restrukturiranja ima i Uprava te zahtijevamo da odmah, a svakako prije najavljenog susreta s radnicima i ostavke, objavi dokument tako ključan za sudbine tisuća radnika i njihovih obitelji. Kriti od radnika plan restrukturiranja, gospodo iz koalicije IDS-a i Uprave,  to je neodgovorno.

 

 

Zahtjevi RF-a prema Vladi RH:

 

Radnička fronta Istre od Vlade RH zahtijeva odlučnu intervenciju u smjeru momentalnog isplaćivanja plaća svim radnicima, kako Uljanika, tako i kooperantskih poduzeća. Nedopustivo je da nam sugrađani i sugrađanke gladuju jer “naša” Vlada čeka odobrenje Europske komisije da im pomogne! Hoće li život i smrt stanovnika Pule ovisiti o hladnoj računici svemoćnih europskih tehnokrata? 

 

Zahtijevamo da Vlada jasno poruči što joj je bitnije: zaštita svojeg radništva ili zaštita tamo nekih nametnutih nam “pravila tržišnog natjecanja”?! U svakom slučaju, dobit ćemo odgovor na pitanje kome služi ova Vlada: svom narodu ili svećenicima Tržišta: EU tehnokratima i financijskim špekulantima. Država mora štititi interese svojeg stanovništva, a to u ovom slučaju znači: Uljanik vratiti onima koji ga stvaraju i koji od njega žive. Sve ostalo je siguran gubitak za zajednicu, iako može biti dobitak za političko-kapitalističku kliku. Želi li Vlada RH štiti interese naroda, ona mora učiniti sve kako bi Uljanik ostao “naš”, odnosno kako ne bi pao u ruke onima koji se nazivaju investitorima, a kojima niti najmanje nije do stvarnog investiranja u brodogradnju, već se žele dokopati atraktivnih turističkih lokacija. 

 

U tom smislu, zahtijevamo od Vlade RH da dokapitalizira Uljanik kako bi se vratio u vlasništvo radnika i naroda, a izbor Uprave i Nadzornog odbora prepusti radnicima, kako bi se napokon okončalo s pogubnim zapošljavanjem podobnih, a nesposobnih kadrova, u sklopu raznoraznih političkih trgovina! Po tom pitanju privatizacija baš i nije nešto promijenila stvari, svjedoci su sami radnici Uljanika.

 

Također, zahtijevamo i od Vlade premijera Plenkovića da objavi plan restrukturiranja, kojeg u dogovoru s Upravom Uljanika, skrivaju od radnika i javnosti, a poslali su ga na odobrenje u Bruxelles. 

 

Zahtijevamo i momentalnu obustavu naplate svih potraživanja od strane države i državnih poduzeća prema svim radnicama i radnicima koji ne primaju plaće, te prebacivanje istih na kapitaliste koji ne plaćaju njihov rad! Zahtijevamo i odlučan pritisak prema bankama da učine isto.

 

Zahtjevi RF-a prema Gradu Puli i Istarskoj županiji:

 

Dok propada najveća tvrtka u gradu i regiji, a tisuće njegovih sugrađana živi bez plaće, gradonačelnik Pule i predsjednik IDS-a prigodno priča o uljepšavanju grada i njegovom pretvaranju u (turističku) destinaciju. Tek nakon što je “destinacija” postala poprište prosvjednih performansa i grafita protiv IDS-a, oglasio se dogradonačelnik Pule, ali u funkciji predsjednika pulskog ogranka IDS-a i pozvao na “odgovornost” i strpljenje, a sve to podrazumijeva, naravno - mir i tišinu. 

 

Sklonost Miletićevog IDS-a da se “slučaj Uljanik” riješi u tišini ne čudi ako znamo da je premještanje “ružnog” Uljanika iz pulskog zaljeva (čitaj “Brijuni Rivijere”) već više od 15 godina dio vizije Ivana Jakovčića.  U tom smislu ne treba sumnjati da se njihovi pipci šire u svim pravcima - i prema potencijalnim investitorima, i prema sindikatima i unutar samog Uljanika. Što je najgore, i veliki dio oporbe šuti uglavnom zato jer i sama ne vidi problem u najavljenoj zadnjoj fazi privatizacije Uljanika. 

 

S obzirom kako ovih dana možemo čuti isključivo razmišljanja čelnika IDS-a, podsjećamo kako Pula i Istra nisu samo IDS. Umjesto pomno skrojenog stranačkog marketinga jedne stranke, Radnička fronta Istre zahtijeva pokretanje prave javne i političke rasprave o sudbini Uljanika i Pule. Tražimo hitno sazivanje sjednica Gradskog vijeća Pule i skupštine Istarske županije po pitanju Uljanika, na kojima će se raspravljati o Uljaniku, a radnicima omogućiti da se direktno obrate vijećnicima. Zahtijevamo hitno izjašnjavanje i donošenje stava tih tijela oko budućnosti Uljanika, kao i donošenje mjera i odluka kojima bi se radnicama i radnicima koji ne primaju plaće olakšalo preživljavanje. 

 

Jedna od tih mjera svakako mora biti i obustava naplaćivanja potraživanja od strane gradskih i županijskih poduzeća i institucija te njihovo prebacivanje na teret kapitalista koji radniku ne isplaćuju plaću za rad. Sa svojim pravnim službama (koje i tako mi plaćamo) Grad i Županija će svoja potraživanja puno lakše i izglednije naplatiti nego radnica koja nema za kruh, a kamoli za odvjetnika i silne “sudske troškove”. 

 

Zato se nikako ne slažemo s porukama pulskog IDS-a kako su Grad i Županija nemoćni poduzeti išta kako bi pomogli radnicima. Druga je stvar što za to u pulskom IDS-u očito ne postoji niti ideje, a još manje političke volje. To bi, gospodo iz IDS-a, značilo postupati odgovorno.

 

Podrška i poruka radnicima

 

Radnice i radnici Uljanika i kooperanata, Radnička fronta Istre čvrsto i solidarno stoji uz vas u vašoj trenutnoj, ali i nadolazećim borbama! Nitko, naime, ne smije dovoditi u pitanje da rad mora biti plaćen! Ali u borbi za plaće, ne smijemo zaboraviti kako glavna dugoročna prijetnja Uljaniku i Puli dolazi od najavljene rasprodaje dionica i restrukturiranja, koji jasno prijete gašenjem ozbiljne brodogradnje u Uljaniku, na koju s razlogom možete i morate biti ponosni. Umjesto ponosnih, snažnih, pametnih, i relativno dobro plaćenih graditelja veličanstvenih i moćnih strojeva te brodskih grdosija, postali bismo potplaćeni, poslušni, uslužni i vječno na silu nasmiješeni sluge i zabavljači bogatih turista te uzvanika političke elite na famoznoj “Brijuni rivijeri”. 

 

Vas, trenutne i bivše radnike i radnice Uljanika zapala je velika i važna povijesna uloga da Uljanik obranite od kratkovidnih “vizija” IDS-a, pa i više od toga, da odbranite i samu Pulu - tisućljetni ponosni i prkosni grad od ponižavajuće sudbine površne, plitke, konfekcijske i jeftine turističke destinacije, čija je jedina uloga povremena razuzdana zabava onih koji si to mogu priuštiti. 

 

Strukture koje žele takvu Pulu, Pulu na koljenima, vrlo su moćne i zato jedino čvrsto zajedništvo i solidarnost u provođenju radikalnih mjera poput štrajka i radničkog zauzimanja hala, navoza i radionica, uz pomoć i solidarnost šire zajednice, mogu očuvati Uljanik i spriječiti neprijateljsko preuzimanje pulske luke. Vi jeste dovoljno jaki za tu povijesnu ulogu, ne sumnjajte u to! 

 

Samo ostanite zajedno. Radnička snaga leži u ponosu, zajedništvu i - organiziranosti.  Vrijeme najveće krize nije pravo vrijeme za napuštanje sindikata, nego prilika da se kroz borbu izborite i za bolje, svoje, demokratičnije sindikate. Ako i jesu svi sindikati korumpirani, izaberite ipak onaj za koji mislite da je najmanje korumpiran, učlanite se u taj, i vršite pritisak iznutra kako bi sindikat iskreno i nepokolebljivo stao u obranu prava radnika i pulske brodogradnje.

 

Najavljena su sazivanja radničkih vijeća. Budite na njima aktivni faktori, ne dopustite da još jednom budete tek puki paravan već donesenih odluka. Pripremite se za ta vijeća. Zahtijevajte unaprijed dokumente o kojima će se raspravljati na njima, kako bi se mogli pripremiti za raspravu. Sve ostalo je izigravanje demokracije. Pretvorite radnička vijeća u ono što bi ona i trebala biti - mjesto dogovora o radničkim stavovima i interesima, kao i kanal kojim se ti stavovi i interesi trebaju komunicirati prema javnosti. Inzistirajte na tome da radnička vijeća na kraju zasjedanja izdaju priopćenja za medije u kojima ćete javnost upoznati sa vašim stavovima i pozvati ih na solidarnost i pomoć u ovoj odlučujućoj borbi za Uljanik, za Pulu!

 

Obraćamo se ovim putem i svim sindikatima diljem Hrvatske da se solidariziraju s borbom radnika Uljanika te jasno i nedvosmisleno osude pokušaje uništavanja ovog brodogradilišta, a u ime špekulantskog kapitala i otimačine pulske luke.

 

Poziv javnosti na solidarnu borbu

 

Uništenje Uljanika, ako im uspije, značilo bi zatvaranje kruga u kojem kompletni pulski zaljev odlazi u ruke domaćoj i svjetskoj tajkuneriji dok stanovnici Pule ostaju bez najvrjednijeg proizvodnog (Uljanik) i prostornog resursa (Monumenti, Sv Katarina, Muzil…) i mogućnosti da sudjeluju u planiranju i razvoju vlastitog grada. Zato borba za Uljanik predstavlja nastavak dugogodišnje borbe stanovnika Pule protiv opće turistifikacije i pretvaranja živog i slavnog grada kojeg toliko volimo u najobičniju destinaciju, odnosno - puku robu!

 

Stoga budimo svjesni da živimo u povijesnom trenutku za Pulu, trenutku koji će odrediti budućnost našeg grada za generacije koje iza nas dolaze. U takvom trenutku, kada ispaštaju naši najbliži i susjedi, ali kada povijest može još otići u jednu ili drugu stranu, u takvom trenutku upravo odgovornost nalaže da čovjek, ako je čovjek - jednostavno mora djelovati. 

 

Zato pozivamo sve stanovnike Pule da djeluju! Na sve moguće načine iskažimo svoju solidarnost s radnicima i sudbinom Uljanika, jednog od simbola Pule koji hrani tisuće naših obitelji. Uključite se u kampanju solidarnosti #NeDamoUljanik: u prozore svojih kuća, lokala, obrta i butiga postavite natpise podrške, pišite radnicima na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., dijelite svoje poruke solidarnosti na društvenim mrežama... Obilježimo i stogodišnjicu velikog antiratnog štrajka u Uljaniku 1918. godine. Pozivamo sve stanovnike Pule da u ponedjeljak 22. siječnja polože cvijeće pod spomen ploču štrajku na upravnoj zgradi Uljanika!

 

Ne damo Pulu, ne damo Uljanik !

 

RADNIČKA FRONTA ISTRE