Članci

Glas radnika kooperanata u Uljaniku

  • 17. 11. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

(Izjave iz razgovora koji su članovi/ice RF-a vodili s radnicima Uljanikovih kooperanata)

 

"Situacija nikad gora nije bila, a mojoj firmi nije uplaćena ni kuna od sedmog mjeseca. Plaću nam ipak isplaćuju s kašnjenjem jer nam gazda još radi za neke druge firme, pa može."

"U Uljaniku je prije nekog vremena bila smjena direktora, bivši valjda podnio ostavku i od tad kola klize sve više nizbrdo. Zadnjih se godina nagomilalo IDS-ovog kadra u Uljanik, a rade se neobjašnjive pogreške tako da se neki poslovi po tri puta popravljaju."

"Moja firma tj. mi radnici bi trebali sada primiti četvrtu plaću, a kune nismo dobili. Kooperanti odlaze, poslovi kasne, od nas traže da radimo kao da ništa nije bilo. Kao da netko namjerno želi u kratkom roku da sve propadne."

"Kada se i udostoje isplatiti nam plaću za obavljeni rad, jedan dio dobijemo preko računa a drugi na ruke."

"Kad mi isplate dio plaće platim stan da s obitelji ne završim na ulici, čekajući ostatak koji tko zna kad će doći, hranimo se kod mojih roditelja, na posao idem pješke više od 3 kilometra jer nemam ni za benz. Di su moje pare gospodo?"

"Stanje je katastrofalno, plaću nimo dobili zadnja tri mjeseca (isplaćen nam je minimalac). Većina nas ima kredite ili su u blokadi, dakle, ne ostane nam ništa za život. Pokušali smo napraviti nešto kao štrajk, no to nije polučilo uspjeh, jer su poslodavci umreženi, pa se koriste radnici iz drugih firmi. Čak su korišteni neki radnici iz Rijeke. A što se tiče sindikata, mi kod kooperanata nismo organizirani i to zbog nezainteresiranosti sindikata ili zbog pritiska poslodavaca."

"Posao koji mi obavljamo je rasjeckan na više firmi po par ljudi pogodnih Uljaniku pa nemamo niti sindikat, na rubu smo i ne znamo šta dalje činiti jer toliko živjeti bez plaće nije lako."

"Na osnovu priopćenja Uljanik grupe moje mišljenje je da će pulska riva smrdit do Zagreba, a Bruno Bulić iz sindikata govori samo o radnicima Uljanika ali ne i o kooperantima."

"Uljanikovci imaju kolektivni ugovor koji nije loš i to se poštuje jer se obično firme boje kolektivne tužbe od strane sindikata. Problem ostaju i dalje radnici kod kooperanata koji ostaju bez plaća, rade po 10 -12 sati dnevno najteže poslove, nemaju Kolektivni ugovor, nisu u sindikatu."

"Možda ključna stvar u svemu što sam saznao je da dionice Uljanika iduće godine idu na burzu. Meni ovo smrdi s dva kraja. Prvo, mislim da će u ovom periodu veliki igrači pokupovat dionice od malih jer radnici Uljanika imaju dionice. Normalno tako obezvrijeđene dionice pokupovat će za neku siću, dalje znamo kako ide. Drugo, uloga Končara koji počinje gradit na Valelungi i vrhuške IDS-a je sigurno velika u svemu tome i njihov krajnji cilj možemo samo nagađati."

"Ljudi, ovo postaje humanitarna katastrofa za stotine obitelji u Puli. Nemamo šta jesti."

"Ma htjeli smo se mi već pobuniti ali bi dobili nogu. A sindikate boli qurac za nas kooperante!"

#RFGlasRadništva
#RFSindikatNesindikaliziranih