Članci

Izjava Radničke fronte Istre: Radnici Uljanika i kooperanata - ujedinite se!

  • 17. 11. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

Recimo odmah na početku jasno: nećemo se praviti da nam je sve jasno o poslovanju Uljanik grupe. To i jest jedan od problema: nikome ustvari niti ne može biti previše jasno. Sve relevantne podatke o trenutnom poslovanju posjeduje isključivo uprava Uljanik grupe.

No, bez obzira na sve nepoznanice, za Radničku frontu jedno je neupitno: obavljeni rad radniku mora biti plaćen. Zato je naš zahtjev, plaće odmah i plaće svima.

Polovične, a nerijetko i proturječne informacije koje dolaze iz medija, ali i kuloara, dovoljno su jasne tek da zaključimo kako situacija zaudara na svim razinama. Radnici kooperantskih poduzeća gotovo da i nisu sindikalno organizirani, a radnici u Uljaniku sve glasnije izražavaju svoje nezadovoljstvo sindikatima i njihovim međusobno posvađanim vodstvima, pa se čuju i glasovi o protestnim napuštanjima sindikata. Apeliramo zato na predstavnike sindikata u Uljaniku da preuzmu odgovornost i dokažu svoju predanost boljitku svojih članova, ali i radništva općenito, tako što će zatomiti svoje manje ili više sitne nesuglasice, i sjesti za isti stol, a dugoročno se i otvoriti prema kritikama i konstruktivnim prijedlozima svojih članova, kako bi povratili izgubljeno povjerenje dijela radnika i napokon se ozbiljno uhvatili u koštac s izazovima radničkog organiziranja u 21. stoljeću.

Ipak, radnike nezadovoljne sindikatima nije zgorega podsjetiti kako njihove nesindikalizirane kolege u kooperantskim poduzećima rade u neusporedivo gorim uvjetima od njih samih: veći dio njih prisiljen je raditi na ugovore na određeno, bez prava na bolovanje i godišnji, a od nedavno i bez plaće, koju su ranije uglavnom dobijali po dobro poznatom principu "pola na račun, pola na ruke". Sve navedeno bilo je, a i dalje jest, nezamislivo u samom Uljaniku u kojem djeluje nekoliko sindikata. Znači, rješenje nije napuštanje radničkog organiziranja, već upravo suprotno, njegovo unaprjeđivanje, širenje i jačanje koje se može dogoditi samo uključivanjem većeg broja radnika u rad sindikata.

Stoga Radnička fronta pozdravlja sindikalne najave održavanja radničkih vijeća i zborova, a sindikate i radnike Uljanika pozivamo da uspostave solidarnu komunikaciju i koordinaciju s radnicima kooperantskih poduzeća, kako bi zajedničkim snagama došli do najpravednijih rješenja i osigurali njihovo provođenje. Pravi izazovi za Uljanik tek dolaze, od najavljenog restrukturiranja do prestanka državnih potpora u 2018. godini. Prebroditi ih možemo samo ukoliko ponovno uspostavimo radničko zajedništvo namjerno narušeno cjepkanjem i izmještanjem proizvodnje. Ne smije se, recimo, nikako ponoviti situacija da radnici kooperanata zbog neisplate plaća krenu u neformalni štrajk, a da isti bude olako slomljen dovođenjem štrajkbrejkera.

Radnici Uljanika i kooperanata - ujedinite se!