Članci

MMF zapovijeda, vlast sluša

  • 02. 11. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

Autor: Hrvoje Štefan

Opet je domaća kompradorska vlast ugostila delegaciju MMF-a, a oni opet mantrički ponavljaju njihov klasični set preporuka ili 'zadataka' – privatizirajte, fleksibilizirajte, smanjite plaće i socijalne transfere, podignite dob umirovljenja itd..

Dakle, politike i recepture koje su se već nebrojeno puta pokazale, pogotovo u zemljama zadužene kapitalističke periferije nad kojima MMF bdije, kao destruktivne i nesolidarne prema onima koji žive od svojeg rada, koje podređuju društvenu proizvodnju ostvarenju profita i interesima kreditora umjesto egalitarnom i demokratski planiranom zadovoljenju potreba svih ljudi, politike koje tržišnu konkurentnost kapitala grade na povećanju stope eksploatacije radne snage, na rezanju mreža socijalne sigurnosti, na ograničavanju dostupnosti obrazovanja i liječenja za one koji nemaju novaca, na tzv. internoj devalvaciji (čitaj smanjenju plaća) i povećanju pritiska rezervne armije nezaposlenih itd. I to nije nikakva novina od strane MMF-a i takvi neoliberalni recepti 'štednje i financijske konsolidacije' već su odavno legitimirani kapitalističkim institucionalnim i ideološkim okvirom ili pak njegovim elementima – za vrijeme jugoslavenskog 'tržišnog socijalizma' robno-novčanim i tržišnim odnosima te sve većom liberalizacijom trgovinskih i financijskih tokova, s prelaskom na kapitalizam uvođenjem privatnog vlasništva nad sredstvima za proizvodnju (i ukidanjem društvenog vlasništva), privatizacijom bankarskog sustava i podređivanjem makroekonomske politike (monetarne, tečajne itd) interesima međunarodnih financijskih vjerovnika i nekritičkim otvaranjem domaćeg tržišta superiornoj stranoj konkurenciji.

I nakon što se već tolko puta pokazalo da su MMF-ove neoliberalne recepture socijalno destruktivne, da vode sve većim materijalnim nejednakostima i isključenjima te ne približavaju kapitalističku periferiju centru, iz MMF-a i dalje mantrički sugeriraju nastavak provođenja istih ili sličnih mjera. No, to je zapravo razumljivo i očekivano, s obzirom da MMF nije demokratski uračunljiva institucija i generalno štiti interese kapitala i kapitalističke klase (posebno kreditora), koji stoje kao prepreka dosezanju društvenih uvjeta jednakosti i autonomije svih ljudi. Ipak, veći problem od MMF-a i njegovih receptura jest činjenica da hrvatske vlasti stoje na istim pozicijama kao MMF tj. ne zastupaju niti imaju ideju kako zastupati interese 'običnih ljudi', ljudi koji žive od svojeg rada. Recepture MMF-a zapravo su i njihov jedini program. Njihova primjena bila je donekle usporena demokratskim otporom u raznim oblicima, ali bez puno snažnije i koherentnije političke mobilizacije koja će adresirati temeljna pitanja kapitalističkog sistema i načina na koji nedemokratski organizira i regulira društvenu proizvodnju, raspodjelu društvenog proizvoda i podjelu rada, možemo sa sigurnošću očekivati da će se MMF-ove socijalno destruktivne recepture nastaviti primjenjivati i od strane kompradorske domaće vlasti predstavljati kao 'jedini realan izlaz'.

 

http://www.poslovni.hr/hrvatska/12-ozbiljnih-zadataka-koje-je-mmf-postavio-hrvatskoj-333767