Članci

Neke zanimljivosti iz proračuna za 2016. Grada Zagreba

  • 06. 09. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

Napravili smo presjek nekih izvješća koja su izglasana kao prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Zagreba za 2016. godinu (http://web.zagreb.hr/…/2…/sjednice_skupstine_2017.nsf/CPDNW…). 
...i našli neke zanimljivosti.

Ljudska prava
Grad Zagreb preko programa financiranja udruga iz područja promicanja ljudskih prava u 2016. godini izdvaja izdašna sredstava za katoličke i svjetonazorski srodne udruge - oko 200.000, 00 kn od ukupnih 600.000,00 kn, što predstavlja 33,3% ukupnih sredstava. Među njima su i "Crkva cjelovitog evanđelja" (koja nije udruga već crkva), te udruga "U ime obitelji" čije bi se djelovanje teško moglo smatrati sukladno ciljevima i prioritetima izraženima u preambuli ovog Izvješća, kao što su "ravnopravnost spolova, suzbijanje rasne i druge diskriminacije, prava nacionalnih manjina". Također se i u sklopu promicanja ljuskih prava vrlo izdašno financira novinarska udruga "Hrvatski novinari i publicisti" (ekstremnodesna paranovinarska udruga) s ukupno 77.600,00 kuna (ilustracije radi Hrvatski savez slijepih se financira s 15.000,00 kn).

 

 

Program financiranja braniteljskih udruga
Program financiranja udruga branitelja iz Domovinskog rata i njihovih obitelji, te boraca drugog svjetskog rata i civilnih invalida rata u 2016. je izdašan i iznosi čak 3.000.000,00 kuna. Pri tome su udruge iz drugog svjetskog rata zastupljene samo s 8 projekata (od ukupno 82 projekta), a u iznosu od 62.000,00 kuna (2,07%).
Kako tri milijuna kuna nije mali novac, javnost bi imala pravo saznati nešto više o programima od šturih opisa kao što su "sjećanje na žrtve", "socijalno osnaživanje", "branitelji za branitelje"; "resocijalizacija kroz sportska druženja"; ili pak doslovno samo "Aktiviraj se!"; ili kulinarsko natjecanje hrvatskih branitelja "U BOJ…U BOJ, ZA KOTLIĆ MOJ".

 

 

Kultura
Pored svih silnih financiranja katoličke crkve, dok se u dječjim vrtićima ruše krovovi, Grad Zagreb u sklopu javnih potreba u kulturi otkupljuje knjigu Jose Felicinovića "Katolički socijalni aktivizam". Riječ je o kontroverznom paškom svećeniku, članu središnjice Velikog križarskog bratstva i osobnom prijatelju poglavnika Ante Pavelića za kojeg postoje osnovane sumnje da je sudjelovao u stvaranju krvavog logora "Slana" na Pagu.
Kao i svake godine Zagreb nastavlja financirati Hrvatsko slovo i Vijenac u kojima se relativizira antifašizam, pa piše i o "agoniji antifašizma“; "iluzornom traganju za fiktivnim fašizmom i previđanju okolnosti da je na međunarodnu scenu stupio radikalni islamizam"; "militantni ideološki motiviran globalizirani antifašizam"; pa i izjednačava antifa s radikalnim antinacionalnim aktivizmom, itd.

 

http://web.zagreb.hr/sjednice/2017/sjednice_skupstine_2017.nsf/CPDNW?OpenFrameset