Članci

Mateo Ivčević: govor Split Pride 2017.

  • 25. 06. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

Dragi simpatizeri i simpatizerke, građani i građanke, drugovi i drugarice, splitska Povorka Ponosa i ove godine pokušava ukazati na diskriminacijske prakse nad LGBTI osobama u svakodnevnom životu. Nedavni teroristički napad na klub „Hangar“ u Zagrebu samo je jedan od pokazatelja da konzervativna revolucija nije utihnula već je u punom zamahu i to ojačana klerofašističkim snagama koje se mogu očitovati i u „Hodu za život“ Željke Markić i moliocima koji maltretiraju žene ispred rodilišta.

No Povorkom ponosa se također izražava solidarnost prema svim potlačenim i obespravljenim skupinama. Zato se danas prisjećamo i jednog važnog događaja za cjelokupni LGBTI pokret. Riječ je o londonskoj grupi „Lesbians and gay support the miners“ koja se davne 1984., usred Thatcheričine bezobzirne ekonomske politike, solidarizirala s rudarima u malom velškom gradiću Dulaisu. Njihova podrška rudarima je bila bezuvjetna, a rudari su zauzvrat odbili medijski diktat koji je blatio queer zajednicu. Tih dana su se ove naizgled dvije različite skupine, različitih sociekonomskih pozadina osjetile kao jedan kolektiv. Zajedno su se oduprli Thatcheričinoj neoliberalnoj i neetičnoj politici udaranja po sindikatima, masovnih otpuštanja u javnom sektoru, valu privatizacija i pokušaju razbijanja društvene solidarnosti.

I danas su ovakve solidarnosti nužnost, dok strepimo nad sudbinom radništva Agrokora među kojima ima i LGBTI osoba, dok se udruzi „Adria Art Annale“ nasilno otima javni prostor, dok zaštitari Sokol Marića rade za crkavicu. I ovaj put kao davne 1984. ovdje smo da bi se solidarizirali i glasno rekli da dajemo bezuvjetnu potporu cjelokupnom radništvu i svim diskriminiranim i potlačenim skupinama u borbi za svoja prava. Gayevi, lezbijke, biseksualci, trans rodne osobe i ostali ne prihvaćaju ostati unutar svoja četiri zida.

Recimo glasno da je naša borba ujedno i borba za socijalno pravednije društvo u u korist radne većine i deprivilegiranih seksualnih manjina, a ne u korist krupnog kapitala i heteronormativnih društvenih odnosa.

NA PRAVOJ STRANI HISTORIJE, DO KONAČNE POBJEDE!