Članci

Kako izgleda Bandićev Zagreb?

  • 15. 03. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

U prilogu možete vidjeti kako izgleda Bandićev Zagreb. Kako izgleda grad kojim se već četvrt stoljeća, kao i cijelom Hrvatskom, upravlja u interesu sićušne ekonomsko-političke elite na vrhu umjesto u interesu čitavoga društva.

Kao simboličku ilustraciju rezultata takve vladavine - i Bandićeve u Zagrebu i HDZ-ove i SDP-ove u ostatku zemlje - nismo izbrali, iako smo mogli, zapuštena i napuštena mjesta po Slavoniji ili Lici. Izabrali smo glavni grad Hrvatske - u koji dolazi sve više turista. Nismo izabrali ni sve zapuštene lokale po širem centru Zagreba. Nismo izabrali ni zapuštena i neuređena zagrebačka predgrađa. Ne, izabrali smo sam turistički centar "adventskog Zagreba" - izabrali smo Gornji grad.

I što smo tamo našli? Unatoč površnoj uređenosti nekih zgrada našli smo ispucale, oronule i neuređena fasade, ispucale pločnike, zapuštene zgrade, štakornjake... Čak su i mnoge fasade relativno nedavno obnovljene - ispucale i oronule. Zašto? Zato što u Gradu Zagrebu, kao i općenito u Hrvatskoj, i obnova zgrada služi tome da podobni kapital zaradi (u Zagrebu se nikakvi javni radovi ne mogu obaviti bez nekog pozadinskog dogovora ili pinke, što je javna tajna), a kvaliteta je tu najmanje bitna.

Mislite li da smo morali lupom tražiti ovakve zgrade? Ne. Doslovno svaka druga zgrada je takva. Takve su čak i zgrade na samom Markovu trgu. Fasada je ispucala, kao što se može vidjeti na slikama, čak i na samoj zgradi Sabora i Banskih dvora. Na samom Markovom trgu je u propali štakornjak, polupanih prozora, prljavih razvaljenih podruma i razvaljene fasade pretvorena i zgrada gdje je 1926. prvi put počelo emitiranje Radio Zagreba (na uništenoj zgradi još stoji spomen-ploča). Slična takva zapuštena i razvaljena štakornjak-zgrada postoji i iza same zgrade Banskih dvora.

E sad, ako tako izgleda sam centar glavnog grada Hrvatske - turističko odredište i središte vlasti - što mislite kako izgledaju zagrebačka predgrađa? Ako tako izgleda centar glavnog grada Hrvatske, s godišnjim proračunom od 7.5 milijardi kuna, što mislite kako izgledaju mala mjesta po Dalmatinskoj zagori, Lici, Baniji, Kordunu, Slavoniji?

Vrijeme je da se stvari počnu mijenjati. Vrijeme je za drugačiju politiku. Vrijeme je za politiku u interesu radne većine, u interesu radništva, nezaposlenih, umirovljenika, siromašnih, obespravljenih, blokiranih, potlačenih, deložiranih... Vrijeme je za promjene.

Na lokalnim izborima glasajte za Radničku frontu, koja na izbore izlazi zajedno s Novom ljevicom.

Lokalni program za Zagreb RF-a: https:  https://www.radnickafronta.hr/files/RF-lokalni-izbori-2017-program-Zagreb.pdf

 

 

1

 

 

 

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

 

 

43

45

46

47

48

49

50

51

53

54

55

56

57

https://www.radnickafronta.hr/files/RF-lokalni-izbori-2017-program-Zagreb.pdf