Članci

Izjava RF-a Istre povodom obilježavanja Labinske republike

  • 03. 03. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

NISMO DALI KOVU - NEĆEMO NI PRTLOG!

Članovi i članice Radničke fronte su u četvrtak, 02.03.2017. godine u Labinu mini akcijom obilježili 96 godina od pokreta koji je u povijesti ostao zabilježen pod nazivom Labinska republika.

Tog su dana 1921. godine labinski rudari stupili u štrajk koji je doveo do preuzimanja kontrole nad svim rudnicima na području Labinštine. U generalnomn štrajku sudjelovalo je više od dvije tisuće rudara koji su u narednim tjednima zauzeli sve rudnike, te uz povike "Kova je naša!" i isticanjem crvene zastave, proglasili samoupravnu vlast i osnovali takozvanu „Crvenu stražu“ čiji je zadatak bio da štiti republiku od fašista, dok su sva politička i socijalna pitanja bila rješavana od strane rudarskog komiteta.

Obzirom da je postajala bojazan od strane fašista da bi pobuna mogla poprimiti šire razmjere 7. je travnja izdana naredba da se nasilno uguši pobuna radnika. Više od tisuću dobro organiziranih vojnika u munjevitoj je akciji ugušila pobunu 8. travnja 1921. godine.

Kova je nasa

Nakon gotovo cijelog stoljeća od ovog događaja svjedoci smo da borba za radnička prava i dalje traje, da ideja ostvarenja humanijeg i demokratičnijeg društva još uvijek nije skinuta s dnevnog reda, kao i da je galopirajuća fašizacija društva uzela maha - Labinska republika nije samo uzvišena uspomena na davna herojska vremena, već otvoreni poziv na nove radničke borbe ne samo u Istri, već cijeloj Hrvatskoj i šire.

Da ideal demokratskog društva u kojem će o bitnim pitanjima za razvoj jedne zajednice demokratski raspravljati i odlučivati svi oni kojih se to tiče ni izbliza nije ostvaren, govori i aktualna borba građana i građanki Labinštine za javna dobra.

Naime, ovih dana se na inicijativu građana i građanki okupljenih u Inicijativu Volim Prtog provodi kampanja informiranja javnosti o štetnim lokalnim politikama kojima labinske vlasti, putem izmjena prostornih planova, namjeravaju devastirati i degradirati prostor uvale Prtlog - jedinog netaknutog prirodnog bisera na labinskoj obali. U tijeku je potpisivanje peticije kojom se izražava protivljenje pogodovanju investitorima a na štetu lokalne zajednice, kojom se traži transparentnost i demokratičnost lokalne vlasti i kojom se zahtijeva izrada razvojnih projekata u koju će biti uključeni svi stanovnici Labinštine.

prtlog

Veza ova dva događaja koja dijeli gotovo cijelo jedno stoljeće više je nego očita. Mi u Radničkoj fronti pozdravljamo proces samoorganiziranja stanovnika Labinštine u borbi za javna dobra i alternativne modele upravljanja potrebama lokalnih zajednica, a i sami se zalažemo za sistemske promjene postojećeg ekonomskog i pripadnog političkog sistema na principima participativnog upravljanja nad ekonomijom i svim razinama vlasti kojima se demokratskim odlučivanjem rješavaju sva pitanja od neposrednog interesa svih zainteresiranih – na razini radnog mjesta, institucije, kvarta, grada, te u konačnici zemlje u cjelini.

Promjene se neće dogoditi same!

Samoorganizirajte se i/ili nam se pridružite!

Za Labin, za Pulu, za Poreč, za Umag....za Istru u kojoj svi odlučuju!

Radnička fronta Istre

RFLabin1

RF u Labinu, 02.03.2017.

RFLabin2

RF u Labinu, 02.03.2017.

RFPrtlog

Prtlog ne damo - beton nećemo!