Članci

Proturječnosti Trumpove politike

  • 23. 01. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

Autor: Drago Markiša

Trumpovu politiku obilježavaju brojne proturječnosti. S jedne strane, njegova je politika iz unutar-američke perspektive nedvojbeno reakcionarna - od nakane ukidanja Obamacarea (zdravstvenog osiguranja za najsiromašnije) do antiimigrantske politike (sve u skladu s njegovom ksenofobno-nacionalističkom retorikom).

S druge strane, neke njegove politike iz međunarodne perspektive mogu čak imati korisne posljedice - npr. prekid "drugog hladnog rata s Rusijom" (koji je prethodna administracija potpuno nepotrebno započinjala) ili ukidanja ekonomskog transatlantskog sporazuma, TTIP-a (koji bi bio jako štetan za većinu društva u Evropi).

Proturječnosti "tramponomike" postoje i iz klasne perspektive*. S jedne strane će tu nesumnjivo biti udara na radničku klasu - od mjera štednje do sniženja poreza za najbogatije i korporacije (Trump je, osim toga, i izrazito antisindikalno nastrojen). S druge strane, nema sumnje da će ukidanje NAFTA-e i neuvođenje TTIP-a i TPP-a biti štetno i za kapital (iako je Trump najavio kompenzaciju za kapital na druge načine, a bilateralni ugovori koje planira bi mogli biti još gori pa ne treba nužno unaprijed slaviti), tim više što je TPP (transpacifički sporazum) bio pokušaj američkog establišmenta da suzbije kineski utjecaj u Aziji.

Očita je Trumpova usmjerenost na bilatelarne (umjesto multilateralnih) dealove, kao i na kratkoročni profit nekih frakcija američkog krupnog kapitala (npr. svakako Exxon Mobila, čiji bivši CEO Rex Tillerson postaje i američki državni tajnik u Trumpovoj administraciji, a koji će iznimno profitirati od vjerojatnog ukidanja sankcija Rusiji jer će nastaviti tamošnje unosne poslove**), no bit će i kratkotrajnih gubitaka (npr. od ukidanja NAFTA-e, koja je za kapital itekako korisna), a dugoročno svakako - čini se da s Trumpovom erom, u skladu s nestabilnom situacijom globalnog ekonomskog sistema, ulazimo u razdoblje, kako su to neki nazvali, "kaotičnog kapitalizma".


______
* Donekle je slično i u slučaju Brexita - izlazak iz EU će kratkoročnom svakako škoditi i interesima kapitala, ali i radničke klase, preko čijih će se leđa te promjene uvelike prelomiti, no istovremeno bi izlazak iz neoliberalnih okova EU nešto dugoročnije mogao biti blagoslov mogućoj Corbynovoj vladi (iako ona trenutno nije toliko izgledna), koja bi tako imala slobodu za svoje socijaldemokratske reforme, koje su u EU i institucionalno zabranjene i nemoguće.
** https://www.ft.com/con…/2acabb7a-def9-11e6-9d7c-be108f1c1dce