Članci

Totalitarizam u prošlosti ili sadašnjosti?

  • 28. 11. 2016.
  • Piše: Radnička fronta

Autor: Drago Markiša

Antikomunisti se često vraćaju na negativne stvari realsocijalističkih režima kako bi dokazali da je svaka borba za socijalno pravednije društvo pogrešna i nemoguća.

Međutim, čemu govoriti o Stasiju ili KGB-u, koliko god bilo strašno ono što su oni znali činiti? Nemamo li praktički istovjetnih primjera danas?

Govori se o totalitarizmu - ima li išta totalitarnije od toga da NSA može bilo koga od nas špijunirati putem naše kamere na laptopu? Koja je totalitarna zemlja u povijesti to mogla i radila?

Govori se o kršenju ljudskih i političkih prava u realsocijalističkim zemljama - kojih je nesumnjivo bilo i to ne treba opravdavati. Ali treba pogledati u realnom kontekstu - kontekstu toga da crnci u Americi do 1970. praktički nisu imali svuda pravo glasa (a ni danas ga mnogi nemaju - npr. zatvorenici, koji su najvećim dijelom crnci), da nisu smjeli sjediti s bijelcima u busevima i istim školama, da su ih linčovali... A i danas ih svakodnevno policija bezrazložno ubija na ulicama.

Ne ubija li Amerika i danas dronovima koga god hoće? Nisu li SAD ubile Osamu bin Ladena - monstruma kakav je bio - bez suđenja na području druge države bez njezine dozvole?

Koliko je zemalja Amerika napala u zadnjih 70 godina? Koliko vlasti nasilno promijenila? Koja je jedina zemlja bacila dvije atomske bombe - potpuno nepotrebno (Japan se bio spreman predati i bez toga) i isključivo na civile?

Ne surađuju li SAD i Zapad s nekima od najtotalitarnijih režima na svijetu - npr. s brutalnom diktaturom Saudijske Arabije u kojoj žene ne smiju same na ulicu?

Govori se o Golom otoku - koji je bio grozan i nečovječan - a što je s Guantánamom?

U takvoj situaciji mi da i dalje govorimo isključivo o Stasiju, KGB-u i Udbi (koliko god su oni loših stvari radili - a jesu, kao i mnoge tajne službe) i da pristajemo na to kao na opravdanje za zatiranje svake borbe za bolji svijet? Neće ići.