Članci

Izjava RF-a o rujanskim izborima

  • 05. 08. 2016.
  • Piše: Radnička fronta

Radnička fronta ovim putem objavljuje da je, glasanjem svih svojih članova, većinski odlučila da će preskočiti prijevremene rujanske parlamentarne izbore. Odluka nije bila laka, no smatramo da je u ovom trenu najbolja. Neizlazak na izbore, naravno, ne znači nikakav prekid ili zastoj u radu Radničke fronte – RF će i dalje biti aktivan kao i do sada, bez ikakve razlike. I dalje ćemo sudjelovati na svim prosvjedima, organizirati se, pomagati radnicima, širiti svoje lokalne organizacije po zemlji i povezivati se s drugim progresivnim političkim akterima – i ovim putem pozivamo sve radnice i radnike koji se bore za svoja prava, a kojima je potrebna pomoć (pravna, sindikalna, organizacijska, tehnička, medijska itd.) da nam se jave.

Ovaj neizlazak na izbore je čisto taktička odluka – članovi RF-a su ovu odluku donijeli direktnodemokratski, izravnim glasanjem svih članova, nakon poduže rasprave i zaključili da je u ovom trenu, s obzirom da se realno zbog okolnosti ne može očekivati zadovoljavajuć rezultat, racionalnije da se posvetimo drugim organizicijskim pitanjima. Iako smo, prije same odluke, vodili mnogobrojne razgovore s drugim strankama i akterima „na ljevici“ i pokazali spremnost da, ne odustajući od svog programa, idemo zajednički i nesektaški, do dogovora, ne krivnjom RF-a, nije došlo. Neki od onih s kojima smo razgovarali su iznijeli ocjene da smo "ekstremni", no teško se možemo složiti da se "ekstremizmom" može nazvati dosljedna borba za radnu većinu i društvo u kojem će krov nad glavom, zdravlje, obrazovanje i posao biti dostupni svima.

Nažalost, političkom ponudom ni na ovim izborima nećemo moći biti zadovoljni. HDZ se "umio" iz oportunističkih razloga, dok im i protunarodna ekonomska politika i svjetonazor baze ostaju potpuno nepromijenjeni. "Neideološki" Most i nadalje inzistira na "reformama" (u korist kapitala). Istovremeno, tzv. SDP-ovski "lijevi centar", osim što ekonomski već odavno nije ni po čemu lijev, to više nije ni "svjetonazorski" - SDP je bez imalo oklijevanja, a oportunistički proračunato, koalirao sa strankom ne samo notornog tajkuna Stipe Gabrića Jambe nego i notorne nazadnjakinje Marijane Petir. Stranke "ljevije od SDP-a" su pak marginalne i ne pokazuju previše razlike prema drugim strankama - čak i ako retorički govore o radnicima, ipak će tu ubaciti i "poduzetnike" (tj. kapitaliste), da ne bi netko pomislio da možda imaju nešto protiv kapitala.

Iako Radnička fronta i u svojim osnovnim programskim dokumentima ali i svojim djelovanjem jasno ističe da nije elektoralna stranka – tj. da nije stranka koja se bavim samo izlascima na izbore, nego nastoji biti aktivna i „na ulici“ te biti ukorijenjena i na radnim mjestima, sindikatima, svim prosvjednim i štrajkačkim aktivnostima itd. – ovakva odluka o jednim izborima nipošto ne znači bilo kakvo odustajanje od izbora kao dijela naše političke aktivnosti. Dapače, možemo najaviti da smo već počeli s pripremama za lokalne izbore u proljeće 2017, tim više što smatramo da je to u potpunosti u skladu s našim principima nehijerarhijskog i demokratskog djelovanja odozdo prema gore.

Još jednom pozivamo sve radnice i radnike koji trebaju pomoć da nam se jave (diskrecija je zajamčena, a naša pomoć nije ničim uvjetovana). Također pozivamo i sve osiromašene, potlačene, obespravljene i sve koji se žele boriti protiv nepravednog i neodrživog sistema u kojem živimo da nam se priključe i da se zajednički izborimo za bolje i pravednije društvo!