Članci

200 radnika Atlasa dobiva otkaz

  • 26. 07. 2020.
  • Piše: Radnička fronta

Iz Dubrovnika su nam pisali radnici da su u firmi Atlas d.d. svi do jednoga primili otkaz, oko 200 radnika, a rješenja će im biti uručena idući tjedan. Radnici šute jer se boje da im neće biti isplaćeno niti ono što im po Zakonu pripada, a šute i mediji, iako svi u Dubrovniku prate epilog višegodišnjeg propadanja ovog nekad turističkog giganta.

Posla je pak zadnjih godina bilo puno iako je prije korone Atlas Plus izgubio neke važne ugovore s kruzing kompanijama poput Costa i Aida od kojih je imao velike prihode, a preuzela ih je (nelojalna) konkurencija. Kako je poduzeće Atlas d.d. bilo u stečaju kad je raspisan novi natječaj za koncesiju za službenog prevoznika putnika s aerodroma do Dubrovnika, izgubili su i taj veliki posao prije dvije godine, jer nisu mogli zbog stečaja prijaviti na natječaj na kojem je pobijedio prijevoznik Platanus, a Atlas je nakon više desetljeća izgubio i ovaj unosni ugovor.
Radnicima je 01. 04. istekao kolektivni ugovor, kada se i počelo šuškati da će se Atlas ugasiti – to će se i s 31.07. i desiti.
Hrvatska od Osijeka do Dubrovnika živi ne samo posljedice usporavanja privrede zbog korona krize, već usporavanja koje je logična posljedica višegodišnje nezainteresiranosti vladajućih za radnike i njihova radna mjesta.

Zahtijevamo:

► od premijera Vlade Andreja Plenkovića da zaštiti radnike i spriječi val otkaza kojem svjedočimo

► od predsjednika Sabora izvanredno zasjedanje Sabora povodom loše gospodarske situacije u zemlji na kojoj će se donijeti prijedlozi rješenja za zadržavanje radnih mjesta, te pokretanje proizvodnje

► od predsjednika države da se oglasi povodom nastalog stanja.