Članci

Milan Bandić će ostati zapamćen kao jedini gradonačelnik koji je pokušao privatizirati komad grada

  • 03. 09. 2019.
  • Piše: Radnička fronta

Izjava za medije:

Nakon objave tzv. Memoranduma o razumijevanju koji je Grad Zagreb danas napokon pustio u javnost, i to tek sada pod pritiscima građana, medija, struke i nas oporbenih zastupnika, prolazeći sam dokument dolazimo do saznanja kojih smo se pribojavali. Milan Bandić u Dubaiju potpisao je nešto iz čega se bez ikakvog problema može iščitati namjera da se jedan veliki komad grada, u koji bez problema stane jedno gradsko naselje, naprosto preda u ruke tvrtki Eagle Hills. To se naravno neće dogoditi odmah, no ukoliko planovi gradonačelnika i ove gradske uprave prođu, postupno zasigurno da.

Prvo čega se Grad obavezao je osnivanje zajedničkog društva u kojem će primat i upravljačka prava imati tvrtka Eagle Hills. Zatim se obavezao tom društvu predati teren u gradskom vlasništvu od 1.100 000 metara kvadratnih, riješiti pitanje prostornih planova, srušiti sve objekte na njemu te riješiti pitanja pristupnih cesta, različitih priključaka i sam teren pripremiti za gradnju. Dakle, cjelokupni trošak ovdje preuzima Grad. Zatim je to društvo dužno podizati zajmove za sam projekt, a dobit se dijeli tek po otplati zajmova (što bi u slučaju ovog projekta po Grad moglo biti i nikada). U isto vrijeme tvrtka Eagle Hills ima pravo otkupa udjela od strane Grada i to po cijeni koju postavljaju „nezavisni“ procjenitelji. Eagle Hills po memorandumu nema nikakvih obaveza, a ako Grad raskine ovaj „neobvezujući“ memorandum, onda se tvrtka Eagle Hills mora obeštetiti (iako nije točno poznato u što i koliko ta tvrtka ulaže).

Ovo se može opisati samo jednom rečenicom: pokušaj privatizacijske pljačke ravan onima iz devedesetih. Ne mogu se nikako oteti dojmu da je iza cijele ove priče postoji dogovor iza zatvorenih vrata, i pozivam DORH da istraži potpisivanje ovakvog dokumenta radi kojega Grad može pretrpjeti veliku financijsku štetu.

- Zlatko Nikolić,

Gradski zastupnik Radničke fronte u Gradskoj skupštini Grada Zagreba