Pravo na grad, pravo na rad

Pravo na grad, pravo na rad

Radnička fronta i Socijalistička radnička partija održali su konferenciju za medije u Splitu na Bačvicama, gdje su predstavili glavne teme izbornog programa. 

Saša Branković, član Radničke fronte i nositelj izborne liste za grad Split, osvrnuo se na slučaj Vile Rosina na Bačvicama, koja se želi prenamijeniti u luksuzni hotel, unatoč tome što se radi o zaštićenom kulturnom dobru, dok se odmah pored gradi još jedan. Grad se pretvara u resort, rekao je Branković, a stanovnike se ni za što se ne pita. Rekao je da se koalicija zalaže za razvoj participativne demokracije, kojom bi se stanovnici uključili u proces u donošenja odluka i utjecali na izgled grada i smjer razvoja turizma u njemu.

183567203 4163184853712665 5175649862631074041 n1

Branković se zatim osvrnuo na samu plažu Bačvice, kojom upravlja privatni koncesionar kao vlastitom, okupirajući svaki centimetar  ležaljkama, kafićima, fast-foodovima, što koncesionaru donosi zaradu, a stanovnicima samo oduzima prostor. Stanje plaže, od rupa na platou, neispravnih tuševa do činjenice da plažu čiste volonteri iz ekološke udruge, govori dovoljno o radu koncesionara. Ovo je samo jedan od primjera nefunkcioniranja modela koncesija i javno-privatnog partnerstva. Branković je istaknuo  da koalicija traži reviziju koncesija, i onih raskid koncesija u kojima se javnim dobrom ne upravlja u interesu javnosti.

U nastavku, Saša Branković je rekao da se Bačvice, kao i većina kvartova u Splitu apartmanizira u tolikoj mjeri da stanovanje postaje njegova sekundarna funkcija, a posljedica toga je nekontroliran rast cijena nekretnina i nemogućnost stanovanja za velik broj ljudi. Rješenje za taj problem koalicija vidi u regulaciji tržišta privatnog smještaja, uključujući turističkog po uzoru na evropske gradove poput Amsterdama, Barcelona i Berlina, kao i u programu društveno poticane stanogradnje.

Na kraju, Branković je istaknuo problem rada u gradu Splitu, koji gubitkom industrije postao posve ovisan o uslužnom i turističkom sektoru, koji je, kao sezonska aktivnost, izrazito pogođen uvjetima na tržištu što slučaj pandemije potvrđuje. Tu su i novi prekarni oblici rada, poput tzv. platformskog rada - dostave jela putem servisa Wolt i Glovo u kojima radnik formalno i nije radnik već “partner”, i kao takav nema prava radnika poput osmosatnog radnog vremena i ugovorom zajamčenu plaće. Grad na ovu situaciju može utjecati, u konkretnom slučaju, zahtjevanjem da se dostavljači formalno i zaposle, što su napravili neki gradovi u Italiji. No, još više može napraviti stimulirajući održive oblike privrede, investirajući u lokalnu privredu i poticanjem radničkih kooperativa i zadrugarstva.

184373560 4163186827045801 1513568385347978581 n2

U nastavku izlaganja Mario Vujević, član Socijalističke radničke partije i nositelj izborne liste za Splitsko-dalmatinsku županiju, osvrnuo se na točke iz programa socijalne skrbi, te rekao je da bi jedan od prvih koraka bilo uvođenje besplatnih vrtića u Splitu, što bi pomoglo mladim splitskim obiteljima na rubu egzistencije. Vujević je rekao da se trebaju povećati  izdaci za socijalnu pomoć za socijalne ugrožene građane u gradu Splitu, kako potrebiti Splićani ne bi živjeli na rubu gladi. Sve je veći broj Splićana kojima je ugrožena egzistencija, za što pripadnici vladajućih stranačkih elita ne pokazuju empatiju, rekao je Vujević.

Vujević je također tražio je da se napokon izgradi dom za beskućnike, jer beskućnici bez adrese nemaju pravo na zdravstvenu zaštitu a rekao je i da je šokantno je da u našem gradu u 21 stoljeću uopće postoje beskućnici. Fotografije podjele graha za proslave prvog maja u Splitu, na kojima se gladni Splićani guraju u redu za tanjur graha, slika je i ogledalo dosadašnjih vladajućih struktura u Splitu. Mario Vujević je također rekao bi javni prijevoz u gradu trebao biti besplatan, po uzoru na novu goricu (Slovenija), Tallin i (Estonija). 

Na kraju, Vujević se osvrnuo na temu antifašizma koji je za ovu koaliciju imperativ. Istaknuo je da je antifašizam priznatom odlukom ZAVNOH-a temelj današnjeg Hrvatskog ustava ali da nažalost već trideset godina traju pokušaji pojedinaca da Split naprave fašističkim gradom što se vidi iz ustaških grafita po ulicama, zidićima, kontejnerima, koji su nagrdili su naš grad. Za ovu koaliciju, tvrdi Vujević, pozdrav za dom spremni je fašistički pozdrav, koji treba izbaciti iz javnog prostora i zabraniti zauvijek. Istaknuo je da kao antifašisti imamo nultu toleranciju na fašizam, rasizam, nacionalizam, šovinizam i homofobiju.

Galerija fotografija