Pozivamo sve ljude u Puli da izađu na referendum ZA Lungomare

Pozivamo sve ljude u Puli da izađu na referendum ZA Lungomare

Pozivamo sve ljude u Puli da izađu na referendum ZA Lungomare, odnosno za izmjenu Urbanističkog plana uređenja „Lungomare”, a koji će se održati u nedjelju, 9. listopada.

Radnička fronta upozorava na uzurpaciju obale kao općeg dobra od interesa za Republiku Hrvatsku i na opasnost arbitraža koje se mogu očekivati kao posljedica zaštite općeg dobra.

Opće dobro je dobro koje pripada svim ljudima, dijelovi prirode koji po svojim svojstvima ne mogu biti u vlasti ni jedne fizičke ili pravne osobe pojedinačno, nego su na uporabi svih– stoga ne može, niti ne treba biti privatizirano, niti treba postati objektom prava vlasništva ni drugih stvarnih prava. To je pravo u Puli ugroženo najavljenom gradnjom hotela Valkane kojim privatni poduzetnik želi otuđiti 20.000 kvadrata i izgraditi hotelski kompleks neprimjerenih razmjera, uz betoniranje dodatnih cesta, povećanje prometa, smanjivanje šumske površine i, ukratko, oduzimanje prostora stanovnicima Pule – mogućnost da se stanovnici Pule šeću, kupaju ili rekreiraju na tom prostoru.

Stoga će Radnička fronta, kao stranka kojoj je stalo do javnog dobra, što znači dobra društvene, radne većine, a ne zaštite elita i tajkuna, pozvati sve u Puli da se odupru otimanju obale, privatizaciji obale kao javnog dobra i pozvati sve da izađu na referendum u nedjelju.

No, upozorit ćemo i na potrebu da se javno dobro zaštiti dosljedno i principijelno, a ne samo deklarativno – te da se osim zaustavljanja daljnje uzurpacije obale referendumima, pozove i na potrebu zaustavljanja arbitraža kojima investitori prijete ukoliko im se investicije „ne isplate”. Tako i investitor u Puli prijeti ukoliko bude spriječen njegov projekt da će tužiti Republiku Hrvatsku kod međunarodnih sudova za arbitražu. Hrvatska Vlada ima mogućnosti razvrgnuti bilateralne investicijske sporazume koji sadrže štetnu klauzulu mogućnosti arbitraže na međunarodnim sudovima koji se postavljaju iznad domaćih sudova i zakonodavstva i negiraju osnovni ustavni princip jednakosti pred zakonom, a sami su procesi na tzv. "red carpet" sudovima tajni. Mnogi takvi sporazumi su i po nalogu Evropske komisije već razvrgnuti, a zemlje pojedinačno i dalje razvrgavaju slične sporazume s ne-EU zemljama.

Spriječimo uzurpaciju javnog dobra i arbitraže kojima prijete privatni investitori!