Inovacija u socijalizmu

Inovacija u socijalizmu

Primjer inovacije u socijalizmu iz naše vlastite povijesti - razgovor sa radnikom Tvornice olovaka Zagreb (TOZ) 1983. godine, koji je zbog svog doprinosa usavršavanju procesa proizvodnje dobio nagradu poduzeća - "Fiću".

»Fićo« za pamet godine

Jedanaesti automobil »Zastava 750« dodijeljen je u Tvornici olovaka Zagreb jednom radniku, kao posebna nagrada za najuspješnije idejno rješenje u 1982. godini, kojim je kolektiv uštedio znatna sredstva. »Fićo« kao posebna nagrada dodjeljuje se u TOZ-u od 1972. godine: radnici patentiraju i pronalaze, Komisija za inovacije, koja je organ Centralnog radničkog savjeta, prihvaća inovaciju, nova rješenje se primjenjuju u proizvodnji i mjere se učinci. Prema pravilniku o inovacijama jednom radniku ili grupi radnika, autorima inovacije, pripada određeni postotak od uštede koja se ostvari u toku jedne godine (od 8 do 2 posto), a uz to autoru najboljeg rješenja pripada i posebna nagrada – automobil »Zastava 750«. Od 1979. godine dodjeljuju se još dvije posebne nagrade: za drugoplasirano rješenje u jednoj godini autor dobiva kolor televizor, a trećeplasirani zlatnik s likom druga Tita.

*

Povodom dodjeljivanja jedanaestog automobila inovatoru, u TOZ-u smo razgovarali s dobitnikom Josipom Kranjčecom, 39. godišnjim VKV strojobravarom, koji radi na održavanju strojeva u tlačnom lijevu, i Lazom Starčevićem, rukovodiocem radne jedinice i predsjednikom Komisije za inovacije

Vibrator-sito štedi vrijeme

– U čemu se sastoji vaša inovacija? – pitamo Josipa Kranjčeca.

– Konstruirao sam vibrator-sito, da ga tako nazovem, koji se montira na stroj na kojem se lijevaju »kapsule« za tintu, koje kasnije služe kao ulošci za nalivpera. Stručno rečeno, to je uređaj za odvajanje otpresaka od uljevaka. O čemu se zapravo radi? Prilikom lijevanja kapsula ili uložaka tekuća masa dolazi posebnim kanalićima do kalupa, koji oblikuje kapsulu i masa zatim otvrdne. No i onaj dio tekućine mase koji je ostao u kanalićima za dovod otvrdne i to je otpadak koji kasnije ide ponovno na topljenje. Taj otpadak ispada iz stroja zajedno s gotovim kapsulama. Do sada su radnice morale ručno odvajati kapsule od otpadaka. Sada to radi vibrator-sito mnogo brže i jednostavnije: sve što izlazi iz stroja pada na sito, kroz posebne otvore propadaju kapsule, a otpaci »putuju« dalje u posebnu kutiju za otpatke.

Kranjčec je svoj vibrator konstruirao 1981. godine, a prošle je godine mjerena njegova efikasnost. Na kraju je izračunato da je TOZ za godinu dana uštedio na tom izumu 96 milijuna starih dinara. Josipu Kranjčecu je, prema Pravilniku, pripala nagrada od 34.000,00 dinara, a pošto je Komisija za inovacije ocijenila da je njegova inovacija bila najuspješnija u 1982. godini, dobio je i popularnog »fiću«.

226 inovacija

Ove godine TOZ obilježava 30 godina kontinuiranog njegovanja i nagrađivanja inventivnog rada. Počelo je 1953. Već 1954. TOZ je imao prvu komisiju za unapređivanje proizvodnje, a te je godine dodijeljena i prva nagrada Franji Starešiniću. I od tada se nižu tehnička rješenja i poboljšanja u proizvodnji, a u monografiji TOZ-a piše, da su poslovni rezultati i tehnološki razvoj (vrlo značajni) ostvareni zahvaljujući smišljenoj poslovnoj politici i inventivnom radu. Raditi za TOZ značilo je poznavati struku, ali značilo je to prije svega i – pronalaziti.

– Koliko je radnika sudjelovalo do sada u izradi inovacija, i koliko je tih inovacija bilo?

– U ovih 30 godina imali smo 226 inovacija – kaže Lazo Starčević, 179 su izradili pojedinci, a 47 su rezultat grupnog rada. Mnoga od tih rješenja su i patentirana. Osim toga učinili smo i 282 zahvata, tj. manje modifikacije za poboljšanje u proizvodnji. Nagrađeno je preko 50 radnika, uglavnom više puta. Zvonko Vičević nagrađivan je čak 12 puta, što znači da je toliko puta izumio neko tehničko rješenje, a Franjo Svetelj dobio je 2 puta automobil: 1973. i 1977. godine.

– Što TOZ dobiva inventivnim radom svojih radnika?

– Veoma mnogo, a najbitnije je: radnici razmišljaju o promjenama i poboljšanjima, pa tako nastaju mnoge inovacije: od sitnih do velikih, koje sve skupa TOZ-u godišnje donese dvije stare milijarde uštede.

Prava pronalazačka atmosfera

TOZ je danas u jugoslavenskim okvirima afirmiran kao značajno žarište inventivnih djelatnosti. U inventivnu djelatnost ulaže 2 posto dohotka (SFRJ 1 posto nacionalnog dohotka, SAD 4 posto nacionalnog dohotka), inventivnim radom bavi se 7 posto zaposlenih (u DR Njemačkoj 18 posto, SFRJ 0,5 posto zaposlenih).

– Kako vaši radnici gledaju na inventivni rad?

– E, to je nešto čime se mi ovdje najviše ponosimo: atmosfera oko inovatorstva. TOZ ima 770 uposlenih, a nitko nije ljubomoran na one koji dobiju nagradu. Svatko ima mogućnost da svoje ideje i unovči, a uz to tu je i zadovoljstvo radnika, koji su zadovoljni ne samo zbog novčane nagrade, nego zato što su napravili nešto što drugi cijene.

– Koliko puta ste vi nagrađivani, pitamo Josipa?

– Ovo mi je peta nagrada, tj. peto tehničko rješenje.

– Da li vas je obradovao automobil?

– Uh, kako da ne, bio sam presretan. Velik je to poticaj. Na bazi mog rješenja napravio sam već i drugi vibrator. Naime, plastični otpaci se mrve u posebnim strojevima čekićarima, i onda idu na ponovno taljenje. Kod tog se stvori dosta prašine, koja smeta, jer se prije otopi, pa dok se otope veći komadi – granulat, pašina izgori i onda je cijela masa lošije kvalitete. Sad ispred čekićara stoji vibrator, koji efikasno odvaja prašinu od granulata, i dobivamo kvalitetnu masu.

Na kraju razgovora rekli su nam da im je 1982. godina bila vrlo značajna po tehničkim rješenjima i da su uštede vrlo velike, a da stižu i nova rješenja.


Tekst: Miroslav Nessek

Preuzeto iz lista Črnomerec ; god VIII, broj 75, lipanj 1983.