Članci

Končar mjestima u nadzornim odborima kupuje gašenje brodogradnje u Trogiru

  • 21. 08. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

Jučer je objavljeno kako i Brodotrogir, nakon Uljanika, kasni s isplatom plaća radnicima. Dok režimski mediji kao problem vide mogući štrajk radnika, RF poziva radnike da ne čekaju niti dana, već da krenu u obranu svojih teško zasluženih plaća. Pacificiranje radnika, koje obavljaju i neki sindkalni vođe poručujući kako nema razloga za brigu, strategija je odugovlačenja i stvaranja medijskog balona kako nema drugog načina – kako brodogradnja mora biti ugašena.

RF donosi dokaze, među mnogima, o korupciji SDP-a i njegovih koalicijskih partnera HNS-a koje je Končar, evidentno, kupio mjestima u Nadzornim odborima.

Sukob interesa – veze SDP-a, HNS-a i Končara

Iz sudskog registra jasno se može izvući veza Danka Končara, vlasnika Brodotrogira i Hotela Medena, s članovima SDP-a i HNS-a u Trogiru. Takve veze bacaju sjenu na izjave gradonačelnika da će sačuvati brodogradnju, ako uzmemo u obzir činjenicu da je Končar strateški partner koji cilja naša brodogradilišta pretvoriti u luksuzne marine. Sudski registar otkriva mnoge stvari. U nadzornom odboru Brodotrogira je do kraja prošle godine bio sadašnji gradonačelnik Trogira Ante Bilić. Zbog zakona o sprečavanju sukoba interesa iz njega je morao izaći onog trenutka kada je postao gradonačelnik.

Gradonačelnik Trogira bio je u nadzornom odboru Brodotrogira

Tada je Končar njegovog oca Ivana Bilića imenovao u Nadzorni odbor Hotela Medene, profitabilnog hotela i turističkog naselja, pored Trogira čiji je Končar vlasnik. Iz sudskog registra vidiljivo je da su Ante Bilić (gradonačelnik Trogira) i njegov otac Ivan Bilić čak prijavljeni na istoj adresi (!). Dakle riječ je o članovima istog kućanstva, da ne bi bilo zabune.

Gradonačelnikov otac u nadzornom odboru Hotela Medena

Uz to veze idu i prema HNS-u. Nadzornom odboru i Hotela Medena i Brodotrogira istovremeno je član Klement Bašić, predsjednik regionalnog saveza HNS-a i član predsjedništva HNS-a.

Klement Bašić u nadzornom odboru Brodotrogira

Čak i na razini zdrave logike jasno da Klement Bašić ne može biti stručnjak i za brodogradnju i za turizam. No ovakvo kadroviranje dokazuje kako vlast u Trogiru ne može glumiti neovisnost. Končar je očito ovim mjestima podmirio i SDP i HNS, koji su pak koalicijski partneri u Trogiru. Tako se postavlja pitanje – tko će to obraniti brodogradnju u Trogiru, ako Končar odluči da se plaće neće isplatiti? Dobro podmazani političari u tom gradu pokazuju da ne mogu biti neovisni od kapitala.