Članci

Žene Kube - Revolucija u revoluciji

  • 20. 04. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

Podsjećamo na brojna kubanska postignuća tijekom posljednjih šestdesetljeća unatoč američkoj ekonomskoj blokadi:

* Preko 300 000 kubanskih zdravstvenih radnika/ca bilo je u liječničkim misijama u više od 150 zemalja
* Kuba je izumila cijepiva protiv meningitisa B, hepatitisa B i denga groznice
* Stopa nezaposlenosti u Kubi manja je od 3%
* Smrtnost novorođenčadi i djece niža je nego u SAD-u.
* 99% kubanskog stanovništva je pismeno.
* Kubanske kampanje opismenjavanja educirale su preko 10 milijuna učenika/ca diljem svijeta.
* Kuba je bila prva država na svijetu koja je potpisala UN-ovu međunarodnu deklaraciju o pravima žena.
* Žene čine gotovo polovicu Nacionalnog vijeća Kube.

Unatoč obnovljenim odnosima, SAD još uvijek odbija ukloniti ekonomsku blokadu.

Zamislite, što bi sve Kuba mogla ostvariti kada bi bila potpuno ekonomski slobodna?

U nastavku donosimo prijevod teksta o značaju i doprinosima Federacije žena Kube (FMC) koji je objavljen povodom Međunarodnog dana žena. 

Žene Kube - Revolucija u revoluciji

[izvor: http://en.granma.cu/…/cuban-women-a-revolution-within-the-r…]

Danae González Del Toro, Nuria Barbosa León

Gotovo je nemoguće govoriti o budućim projektima u Kubi ili o dosadašnjem dugogodišnjem radu na izgradnji socijalističkog društva, a da ne spomenemo ulogu žena u donošenju odluka ili njihov doprinos u ključnim akcijama od pobjede Revolucije 1. siječnja 1959. godine.

Revolucija u revoluciji, tako je Fidel Castro Ruz opisao participaciju žena u izgradnji novog društva. To je isti onaj duh u kojemu je Federacija osnovana 23. kolovoza 1960., s predsjednicom Vilmom Espín, koja se istakla kao primjer posvećenosti revolucionarnoj borbi i obrani prava žena.
“Naša zemlja može se smatrati sretnom zbog mnogo toga, a najvažnije od svega je to što imamo veličanstven narod. Ovdje se ne bore samo muškarci, ovdje se baš kao i muškarci bore žene”, izjavio je tada predsjednik Castro.

Od tada, FMC je nastavio rasti i danas ima preko 4 milijuna članica, 90.6% Kubanki starijih od 14 godina, što je minimalna dobna granica za članstvo.

Federacija je stvorila institucije koje su usmjerene na pomaganje kubanskim obiteljima, kao što su Centri za savjetovanje žena i obitelji, koji rade na prevenciji i edukaciji, te osiguravaju da žene, muškarci, djeca i stariji stanovnici primaju individualiziranu skrb u konfliktnim situacijama, bez obzira radi li se o obiteljskom nasilju, pravnom savjetovanju ili nekim drugim potrebama. Također, organizacija posjećuje zajednice i lokalne centre za majčinstvo gdje nudi podršku obiteljima, posebno edukacijom o sigurnom seksu i rizicima povezanim s tinejdžerskom trudnoćom.

Federacija posebnu pažnju poklanja osjetljivom ali važnom problemu: prostituciji. Na temelju kubanske politike nulte tolerancije koja se odnosi na kupnju i podmićivanje maloljetnica i druge oblike seksualnog zlostavljanja, FMC daje podršku žrtvama i onima koje se u riziku, radeći u zajednici te nudeći prevenciju i savjetovanje.

DOSTUPNA I ZAJAMČENA ZDRAVSTVENA SKRB

Kubanska vlada iskazuje političku volju i jamči sveobuhvatnu zdravstvenu skrb za žene uvođenjem raznih univerzalnih zdravstvenih programa za obitelji. To uključuje zdravstveni program za majke i novorođenčad, prevenciju raka grlića maternice, jajnika i grudi kao i planiranje i vođenje roditeljstva; zatim, podršku starijem stanovništvu, a posebno inicijativama za starije žene, te konačno program prevencije spolno prenosivih bolesti, HIV-a i AIDS-a.

Program za majke i novorođenčad je prioritet Ministarstva javnog zdravstva u pokušaju smanjenja stope smrti novorođenčadi - koja je u 2017. iznosila 4 na 1000 novorođenih - te smrti rodilja. To uključuje i mjere smanjivanja smrtne stope djece školske dobi i smrti uzrokovane problemima pri porodu, stanovništvu osigurava različita sredstva za kontracepciju te legalan besplatan pobačaj u javnim bolnicama.

Program osigurava i strogo praćenje trudnoće, s 12 pregleda tijekom trudnoće, kliničke i dijagnostičke pretrage, te dostupnost prikladnih klinika i procedura kod rizične trudnoće - sve to u javnim bolnicama. Tijekom prvih nekoliko mjeseci, osigurani su kontrola novorođenčadi svakih 7 do 15 dana, kućne posjete i liječnički pregledi kao i program cijepljenja unutar prve godine života.

Osim toga, u Kubi je promovirana skrb za starije članove/ice obitelji i dostupan je državni program sveučilišta za starije, kao i obrazovne radionice i programi, direktna medicinska njega lokalnog liječnika, kružoci koji promoviraju tjelovježbu i rekreacione/sportske aktivnosti. Umirovljenički domovi pružaju cjelodnevnu skrb, a postoje i dnevni centri koji nude pomoć obiteljima koji ne mogu brinuti za starije članice i članove tijekom dana.

Ginekološki programi prevencije karcinoma uključuju redovne Papa-testove koji se obavljaju kod lokalnog obiteljskog liječnika/ce. Žene se ohrabruje i upućuje na samokontrolu grudi i posjete liječniku ukoliko im je nešto sumnjivo. Potpuna medicinska skrb, lijekovi, operacije i posebni terapijski tretmani osigurani su ženama s dijagnosticiranim karcinomom.

Što se tiče roditeljstva, 2003., zakonski akt 234 koji se odnosi na porodiljni dopust uvršten je u komplementarnu Rezoluciju br. 22/2003, kojom se i muškarcima i ženama jamči pravo na porodiljni/roditeljski dopust u prvoj godini života djeteta, a čija je namjera redefiniranje tradicionalnih roditeljskih uloga stavljajući dijeljenu odgovornost očeva i majki u središte odnosa roditelja i djece.

Program prevencije spolno prenosovih bolesti uključuje prije svega razgovore i susrete o tome kako spriječiti infekcije, a prezervativi su dostupni u lokalnim ljekarnama. Osoba s dijagnosticiranom spolno prenosivom bolesti ima potpuno besplatan medicinski tretman i prikladne terapije, bez obzira na cijenu.

Također, Kuba je bila prva zemlja na svijetu koja je dobila potvrdu Svjetske zdravstvene organizacije da je eliminirala prijenos HIV-a i sifilisa s majke na dijete.

U svim tim programima prioritet imaju bolesti koje pogađaju isključivo žene, tjelesni procesi poput trudnoće, majčinstva i menopauze, a čine sastavni dio kubanskog javnog i besplatnog univerzalnog sustava zdravstvene skrbi. 

Današnji programi uključuju i specifične aspekte vezane uz rod u kontekstu svakodnevnog života žena, kao što su stres i iscrpljenost koji proizlaze iz dvostruke radne opterećenosti žena - na poslu i kod kuće. 

Promovira se aktivno sudjelovanje muškaraca u njezi djeteta i ukazuje na kontinuirano postojanje društvenih predrasuda i stereotipa. Statistike otkrivaju kako je, od kada je novi zakon odobren, samo 90 muškaraca koristilo roditeljski dopust i to uglavnom nakon smrti majke ili u drugim specifičnim okolnostima.

Valja primijetiti da kubansko zakonodavstvo uključuje niz regulativa koje ženama jamče posebna prava tijekom prenatalnog i postnatalnog razdoblja. To uključuje i pravo dojenja na radnom mjestu dok god majka to želi.

Kroz sve ove godine postignuto je mnogo, premda treba još mnogo toga učiniti - posebno kada se radi o nasilju protiv žena i djevojčica, ali i u području rodne ravnopravnosti te o reproduktivnim pravima i seksualnoj edukaciji, Veliki rad treba uložiti u ukidanje stereotipa koji su ukorijenjeni u mizoginom i patrijarhalnom društvu - uložiti napore u daljnji razvoj pravednog i ravnopravnog društva u kojemu žene još uvijek vode revoluciju unutar Revolucije.