Afera Janaf i agonija radnika

Afera Janaf i agonija radnika

Afera Janaf koju pratimo ovih dana, ne spominje samo trgovinu utjecajem već i ugovore s Molom o zakupu transportnih kapaciteta Janafa, odnosno skladišta i čuvanja sirovine u razdoblju niskih cijena nafte na svjetskom tržištu. Također se govori i o Memorandumu iz 2018. godine između Ine i Janafa uz pristanak ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, kojim su ovi akteri stvorili tehničke uvjete za ostvarenje Molovih korporativnih interesa - transport domaće nafte na preradu u Mađarsku. Dragan Kovačević, Ćorić i tko zna tko sve ne, kao i dosadašnji političari uhvaćeni u korupciji – trebaju odgovarati ne samo zbog mogućeg uzimanja mita, već zbog asistiranja u ostvarenju dugogodišnjih ciljeva koji nisu ciljevi domaće privrede, asistiranja Molu koji želi ugasiti proizvodne kapacitete u Hrvatskoj i kojem je cilj samo prevoziti naftu u Mađarsku ili, kako je to slučaj s ugovorima koje je sklapao Dragan Kovačević - skladištiti naftu dok se ne dignu cijene, istovremeno gasiti hrvatske rafinerije i prevoziti naftu u Mađarsku.

250 otkaza koji se dijele radnicima Rafinerije Sisak, 300 otkaza koji su podijeljeni u Croscu – nemaju nikakvog opravdanja. Ina i ove godine isplaćuje dividendu, unatoč gubicima kojima opravdava otkaze. Mađarskom Molu će biti isplaćeno preko 300 milijuna kuna, Ina je prošle godine ostvarila dobit od preko 650 milijuna kuna, godinu prije čak 1,3 milijarde kuna.

Da nije bilo mogućeg trgovanja utjecajem možda se ne bi niti postavilo pitanje koje će puno ozbiljnije ostaviti trag na živote obespravljene većine u Hrvatskoj – pitanje odricanja od svake suvisle energetske politike i zaštite privrednih interesa. Zatvaranje radnih mjesta u Janafu, Croscu i Rafineriji Sisak, te devastacija infrastrukture domaćeg energetskog sektora jest korporativni interes Mola. Taj se interes ostvaruje na nekoliko razina i u nekoliko povezanih tvrtki.

Zadnje je agonija radnika Rafinerije Sisak koji su izdani i ostavljeni iako je premijer Plenković obećao da se Rafinerija neće gasiti, te da će štititi interese Hrvatske i radnika u Ini.

Iako se afere koncentriraju na trgovanje utjecajem - ono je itekako povezano s antiradničkim politikama u ovim povezanim tvrtkama. Radnici Rafinerije Sisak su najmanje dva puta izdani – prvo kada su ih stavili na listu za otkaze, pri čemu vladajući, uprava, sindikati u potpunosti prihvaćaju navodnu činjenicu da je to neophodno - da je opseg posla pao (iako druge kompanije u svijetu ne otpuštaju), da se nafta skladišti u Janafovim skladištima, da pada dobit (kao da je dobit nečije pravo). I sada drugi puta – kada su sindikati izdali radnike i na samom njihovom poražavajućem izlasku iz firme - jer su pristali na to da otpremnine više ne idu po bruto plaći već po bruto osnovici što je u startu 45% manje. Također, 18 limitiranih plaća više nisu po bruto plaći već bruto osnovici, a trenutno radnici niti ne znaju koji je maksimalan broj godina staža (pretpostavlja se da će to biti maksimalno 30 godina).

Radnici su nam poslali nekoliko izračuna da ilustriraju o čemu se radi. Izračun po trenutno važećem Kolektivnom ugovoru bi izgledao ovako:

  • Ukoliko radnik ima 30 godina radnog staža i bruto plaću 12.000 kuna uz onaj limit od 18 plaća njegova otpremnina bi iznosila 216.000 kuna. (Zanimljivo je da svi oni koji imaju točno 30 godina radnog staža identičan im je umnožak bruto plaće puta 18). Svi oni koji imaju manje od 30 godina staža imaju manji iznos otpremnine od 20.000 do 30.000 kuna.

Izračun po onome što su sindikati dogovorili, a možda već i potpisali, izgleda puno lošije po radnika.

  • Ukoliko radnik ima 30 godina radnog staža i bruto osnovicu plaće 8500 kuna uz limit od 18 bruto osnovica plaće njegova otpremnina iznosi 153.000 kuna. I u ovom slučaju samo oni s 30 godina radnog staža imaju isti iznos ukoliko im se pomnoži bruto osnovca plaće sa 18, u ovom slučaju je to iznos od 153.000 kuna.

Znači radnik sa 30 godina staža će zbog izdaje sindikata umjesto 216.000 kuna dobiti 153.000 kuna što je manje za točno 63.000 kuna.

Radnici pozivaju sindikaliste potpisnike da ih demantiraju ukoliko njihove informacije nisu točne. Ujedno su pozivali i sve medije kao i saborske zastupnike da pišu i govore o njihovom problemu.

 

Osim trgovanja interesom ovdje se zbiva i trgovanje životima radnika!