Zagrebačka skupština

"Neodlučni za Hrvatsku" i Dinamo

  • 31. 05. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

Neovisni za Hrvatsku (Hasanbegović/Esih) pokazuju kako su prije svega neodlučni ili pak potkupljivi. U srijedu, 30. 5. 2018. su na nastavku sjednice gradske skupštine Grada Zagreba najprije, kao produžena ruka Udruge članova Dinamo, donijeli prijedlog točke protiv privatizacije kluba, a što gura Mamić i njegova skupina, da bi pod pritiskom Bandića točku, koju je cijela opozicija imala namjeru podržati na istoj sjednici - povukli. “Neodlučni za Hrvatsku” tako su ponovno, nakon tjedan dana kada su promijenili mišljenje o radnicima tvrtki u stečaju i svojim glasom stavili van snage izglasani zaključak koji je mogao pomoći radnicima Diokija, Kamenskog, Gredelja i drugih tvrtki u stečaju, ponovo pokazali svoju neodlučnost ili spremnost na političku trgovinu. Neovisni za Hrvatsku (Hasanbegović/Esih) pokazuju kako su prije svega neodlučni ili pak potkupljivi. 

RF je imao najbolju namjeru podržati ovaj prijedlog. Podsjetimo se kako je nogometni klub Dinamo jedna u nizu sportskih udruga koju je uzurpirala skupina pojedinaca koji već deset godina negiraju prava većine svojih članova. U toj udruzi 90 posto članova ne mogu birati i ne mogu biti birani što je protivno Zakonu o udrugama. Istovremeno, klub prima višemilijunske gradske subvencije i potpore, iako su ga mnoge inicijative i udruge prijavljivale sportskoj inspekciji. Bilo je prijava i za financijski kriminal USKOK-u. Logično se, dakle, postavlja pitanje zašto Grad financira takvu udrugu. Takvo stanje pokušava se legalizirati pokušajem da klub pređe u sportsko dioničko društvo. Time bi članovi, ako bi ih i bilo, bili puki promatrači, što de facto sada i jesu, a današnja vladajuća grupa postala bi nesmjenjivi vlasnik svog kapitala, odnosno vlasnik kluba.

Treba napomenuti da je u Hrvatskoj nekoliko klubova privatizirano - Istra 1961, Cibalija, Rijeka, Osijek, Zadar, Šibenik i Hajduk. Klubovi su počeli s privatizacijama u trenucima kada su bili u financijski teškim situacijama gdje su potraživanja vjerovnika pretvarana u dionice kluba uz velik udio grada i javnih tvrtki (kao najvećih vjerovnika). Većina navedenih klubova nisu se ništa bolje pozicionirali u sportskom svijetu poslije privatizacije, a i danas su ovisni o javnom novcu s kojim upravlja mala skupina ljudi bez ikakve demokracije i uloge lokalne zajednice, čiji su klubovi nezamjenjivi dio. Tako je Istra najprije predana ruskom, pa potom američkom poduzetniku koji tom klubu nisu ništa donijeli osim novih problema i produljivanja financijske agonije. Rijeka je predana kontroverznom tajkunu koji je većinski udio prepisao na tvrtku u vlasništvu njegovih kćeri. Osijek je predan mađarskom kapitalu, a Cibalija, Zadar i Šibenik su danas niželigaši uz poprilične financijske probleme. Jedino je Hajduk uspio zadržati kakvu-takvu demokratičnost zahvaljujući pritisku inicijative odozdo i financijsku stabilnost, gdje se gradski udio predao na upravljanje udruzi „Naš Hajduk“. Ista udruga je uspjela okupiti širu zajednicu, spasiti klub od financijskog sloma i time se nametnuti svome klubu pa danas postavlja klupski nadzorni odbor. Taj nadzorni odbor upozorava članove kluba i javnost u slučaju nekih netransparentnosti.

Radnička fronta smatra problematičnim stavljanje sporta na tržište, kao što smatra problematičnim prebacivanje i sfere kulture, obrazovanja, zdravstva i ostalih važnih društvenih sfera na tržište. Protivimo se bilo kakvoj pretvorbi Dinama u dioničko društvo te smatramo da bi se tim klubovima trebalo neposredno demokratski upravljati kao što je to slučaj s udrugama ili zadrugama kojima upravljaj zajednica. U ovom slučaju zainteresirana zajednica nije sastavljena i ne bi trebala biti sastavljena samo od članova uprave Dinama, koja pak izglasava Skupštinare, dok ti isti Skupštinari onda biraju članove Uprave, nego o pitanju Dinama kao najjačeg sportskog simbola grada trebaju odlučivati i njegovi navijači, ali i oni koji u tome klubu rade.

Ovaj prijedlog Neovisnih za Hrvatsku ćemo podržati iako napominjemo da se ovaj Zaključak sastoji od dva dijela. Prvi se odnosi na to da se „Gradska skupština Grada Zagreba protivi preoblikovanju sportske udruge Građanski nogometni klub “Dinamo” u sportsko dioničko društvo" s čim se apsolutno slažemo, ali i od drugog dijela gdje se kaže da se takvo preoblikovanje ne želi provesti "prije no što se u udruzi provedu potpuno transparentni izbori u skladu s pozitivnim propisima.“ Dakle prijedlog Zaključka ne ide protiv pretvaranja Dinama u dioničko društvo, ali ide protiv toga da dioničari postanu sadašnji uzurpatori. S druge strane RF bi se zalagao za ostanak Dinama kao udruge; udruge kojim upravljaju njezini članovi, a svojim radom i drugim aktivnostima ili korištenjem njezinih usluga, na temelju zajedništva i uzajamne pomoći ostvaruju, unapređuju i štite svoje pojedinačne i zajedničke interese. Za takvu udrugu nužno bi bilo da potpunosti djeluje prema direktnodemokratskim principima – gdje bi jedan član udruge imao jedan glas, i gdje bi svi članovi bili ravnopravni.

Prijedlog koji smo dobili se dakle protivi privatizaciji ako nisu provedeni transparentni i demokratski izbori, dok je RF protiv privatizacije u bilo kojem obliku. MI bismo dakle pozvali i na daljni proces direktnodemokratskih izbora za tijela kluba uz jednako pravo glasa svih članova i radnika Udruge građana Dinamo, kao i pozivali gradske skupštinare da i stanu iza inicijativa koje dolaze odozdo jer su one jedina garancija da se u klubovima neće i dalje događati kršenja zakona, korupcija i netransparentnosti.

Radnička fronta će ipak podržati ovaj Zaključak o obustavi pretvaranja udruge Dinamo u sportsko dioničko društvo, kao što podržavamo svaku inicijativu koja se bavi problemom slijevanja gradskog novca u nedemokratsku i netransparentnu udrugu vođenu od nekolicine uzurpatora klijentelistički povezanih s gradonačelnikom.