SPAR na razini Bezosovog Amazona - radno iskustvo jedne studentice

SPAR na razini Bezosovog Amazona - radno iskustvo jedne studentice

Poštovani,

ponukana Vašim flyerom kojeg sam nekidan primjetila na poslu, odlučila Vam se javiti i podijeliti svoje iskustvo. Iako radim kao studentica i za mene vrijede drukčiji uvjeti i pravila, vjerujem da svojom pričom opet mogu donekle približiti radnu atmosferu u jednom od vodećih trgovačkih lanaca.

Dakle, u SPAR-u radim nekih mjesec i pol dana. Kao student(ica) možeš raditi kad i koliko te volja jer se radno vrijeme prilagođava tvojim fakultetskim obvezama. To je jedan od glavnih razloga zašto sam došla tu raditi jer mi je to velika prednost s obzirom na raspored. Drugo, satnica je, u usporedbi s ostalim studentskim poslovima, iznad prosjeka (26,56 kn/h je zajamčena zakonska satnica), a iznosi 30 kn/h, što je bio drugi razlog moje prijave za posao. Što se navedena dva aspekta tiče, zadovoljna sam.

Međutim, odmah po dolasku sam primjetila veliku nepravdu, a to je da stalni radnici imaju dosta lošije uvjete rada i ‘tretman’ od nas studenata, iako je generalna radna atmosfera nikakva. Većina radnika radi praktički sve poslove, radnika kronično fali pa je posve uobičajeno da jedna radnica radi posao za njih troje, a prima minimalac. Komunikacije s kolegama i voditeljima jedva da ima, a nerijetko je odnos sa šefovima pasivno-agresivan i degradirajući. Čistoća prostora je meni najveći horor. Od žohara koji šetaju po hrani, do zajedničke prostorije za radnike i garderobe koja toliko smrdi da s maskom jedino mogu ići obaviti nuždu. Prostor se dosta rijetko temeljito održava jer to također rade radnici, stoga je uobičajeno da ostaneš 30-60 minuta nakon smjene da očistiš trgovinu (naravno, neplaćeno). Također, uniforma za rad je u poluraspadu i vidljivi su tragovi prethodnog nošenja.

Nažalost, očekivala sam robovsku radnu atmosferu pa se tu nisam ni iznenadila jer znam da radnika fali i da je konstatno presing i nervoza. Najnormalnije je da jedna radnica radi i na blagajni i slaže po trgovini, pa se kupci često izderavaju na Vas jer predugo čekaju, a vi tu ništa ne možete.

Sve u svemu, nije radno mjesto koje odgovara ljudskom dostojanstvu, a pogotovo za onakve uvjete kakve dobivaju stalni radnici. Nije samo plaća uvijek problem, problem su i međuljudski odnosi koji su ovdje na razini Bezosovog Amazona, uz rijetke iznimke. Nadam se da će ipak doći do promjene i da i ova kratka poruka može nekako pridonijeti.

Lijep pozdrav