Članci

Predsjednički izbori u Brazilu

  • 29. 10. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

Kao što ste već vjerojatno vidjeli, kandidat fašistoidne desnice u Brazilu, Jair Bolsonaro, pobijedio je na sinoćnjim predsjedničkim izborima.

Njegova pobjeda predstavlja do sada najveći uspon "krajnje moguće desnice" u nekoj velikoj zemlji u novijoj povijesti. Njegove višedesetljetne, postojane i opetovane krvoločne izjave, uperene prema svima, počev od lijeve opozicije, preko žena, starosjedilaca, LGBTIQ osoba, do sada su već dobro dokumentirane. Nemamo ni potrebu ni želju ponavljati ih ovdje.

Posljedice ovih izbora osjetit će se po cijelom svijetu, ohrabrit će najgore elemente i političke opcije, a pogotovo velik utjecaj mogao bi biti na postojeće lijeve/progresivne vlasti na kontinentu - Venecuelu prije svih, za koju su već i Trump i njegov krug, kao i ljudi oko novog brazilskog predsjednika, uključujući i njegovog sina, najavili da žele "promjenu režima".

Zemlja sa najvećim rezervama fosilnih goriva i - osim Kube, naravno - najlijevijom vladom na dva zapadna kontinenta tako se našla pritisnuta između dvije puno veće i puno moćnije zemlje sa otvoreno agresivnim namjerama.

Širom svijeta, iz dana u dan, dolaze znakovi o potpunom kolapsu "političkog centra" i "konzenzusa liberalne demokracije". Nacionalizmi bujaju, netrpeljivost buja, ekonomska situacija ne pokazuje znakove poboljšanja (dapače, sve su glasniji govori o skorom dolasku nove velike recesije). U pozadini svega toga, katastrofalne klimatske promjene neometano uništavaju budućnost planeta.

U takvim uvjetima na svima nama je da se odupremo ideologijama nacionalne, vjerske i svake druge mržnje, te se organiziramo na principima međusobne solidarnosti i borbe protiv istinskog neprijatelja - globalnog kapitalizma.

Izražavamo solidarnost i podršku svima onima u Brazilu koji će u narednim tjednima i mjesecima biti suočeni s progonima i represijom.