Kapitalizam kao prepreka čovječanstvu?

Kapitalizam kao prepreka čovječanstvu?

Kapitalizam je štetan iz mnogih razloga - npr. zato što nas trenutno vodi prema klimatskoj katastrofi, zato što se najveći dio zemalja unutar njega ne može razviti itd. No jedan od problema kapitalizma je i to što sprečava da svi pojedinci unutar društva razviju svoje potencijale do maksimuma na korist čitavog društva.

Današnje kapitalističko individualizirano društvo često slavi "iznimne pojedince" koji su "uspjeli" u životu. Međutim, nikad se ne govori o svima onima koji su propali samo zato što su rođeni na krivom mjestu, u krivoj zemlji, u krivoj obitelji, u krivo vrijeme...

Poznate su studije koje potvrđuju da je za "uspjeh" u životu puno bitnije roditi se u dobrostojećoj obitelji nego pamet - ukratko, bolje je roditi se bogat nego pametan [1]. Problem što se toga tiče je što će zbog nejednakosti u kapitalizmu - npr. toga što se neće svi imati jednake prilike školovati i razviti do kraja svoje potencijale i talente na korist čitavog čovječanstva.
Poznati su nam slučaji genijalaca poput Tesle ili Einsteina koji su uspjeli u životu i koji su svojim otkrićima doprinijeli boljem životu cijelog čovječanstva. No što je sa svim onim teslama i einsteinima koji su se rodili na krivom mjestu, u krivoj zemlji, u krivoj obitelji, u krivo vrijeme?
Talenat nije distribuiran tako da se javlja samo u dobrostojećim obiteljima u zemljama kapitalističke jezgre. Talentirani ljudi se jednako rađaju i u siromašnim obiteljima, u siromašnim zemljama i u jako lošim životnim uvjetima. Tko zna koliko je samo teslâ i einsteinâ propalo samo zato što su rođeni u siromašnim obiteljima, teškim životnim uvjetima i zato što se nisu imali prilike obrazovati, razviti svoje potencijale i talente na korist čitavog društva i čovječanstva.

Da bi društvo i čovječanstvo uspjelo iskoristi sav talenat svih pojedinaca u društvu, moramo se izboriti za sistem koji će svima - gdje god i u kakvim god se uvjetima rodili - dati priliku (kroz javno i besplatno zdravstvo, obrazovanje, socijalnu skrb itd.) da razviju te svoje talente. Takav sistem se zove demokratski socijalizam.

___

[1] https://www.index.hr/vijesti/clanak/znanost-potvrdila-bolje-se-roditi-bogat-nego-pametan/2031223.aspx