Pismo iz Grčke odgojno-obrazovnim radnicama/ima u Los Angelesu

Pismo iz Grčke odgojno-obrazovnim radnicama/ima u Los Angelesu

Od Kalifornije do Grčke, obrazovne/i radnice/i se bore protiv napada na obrazovanje. Globalno, glavno oruđe tzv. politika štednje je ukidanje socijalnih servisa. Diljem svijeta, vladajuće klase napadaju javnu zdravstvenu skrb, javno obrazovanje i mirovinsko planiranje. Osim što ti servisi omogućuju život i stvaranje života za radničku klasu, oni u sebi sadrže i važnu antitržišnu logiku. Stoga posljednjih godina svjedočimo kako borbe u sferi društvene reprodukcije imaju poseban mobilizacijski naboj. Vidimo kako radnička klasa ustaje u obranu životnih infrastruktura. U tim borbama radnice imaju ključnu ulogu jer rade većinu poslova u sektoru skrbi te neproporcionalno i nepravedno trpe posljedice urušavanja javnih servisa.

Socijalisti moraju prepoznati kako val štrajkova u odgojno-obrazovnom sektoru, koji globalno vode žene, predstavlja obranu života i budućnosti radničke klase. Upravo je zbog toga ovaj val globalan.

Donosimo pismo podrške i solidarnosti grčkih učiteljica i učitelja [1] u štrajku njihovim drugaricama i drugovima u Los Angelesu [2].

Ponavljamo slogan Međunarodnog štrajka žena [3]: Solidarnost je naše oružje.

—Tithi Bhattacharya, organizatorica Međunarodnog štrajka žena u SAD-u

Drage sestre i braćo iz UTLA [4],

Šaljemo vam solidarne pozdrave iz Grčke.

Od prosinca, tisuće učiteljica i učitelja u Grčkoj štrajka i prosvjeduje protiv predloženog zakona koji će regulirati uvjete rada kako za stalno zaposlene tako i za učitelje/ice zaposlene na određeno.

Učitelji/ce u Grčkoj su posljednji put zapošljavane/i s ugovorima na neodređeno 2010. godine. Od tada, sva upražnjena radna mjesta u našim školama pokrivaju radnice/e na zamjeni, koji se zapošljavaju s ugovorom na maksimalno 9 mjeseci. Trenutno u našim školama radi 30 000 učiteljica/a na zamjeni, uglavnom žena, a velika većina njih se stalno seli od škole do škole bez osigurane stabilnosti ili trajnog zaposlenja. 
U posljednje tri godine koalicijska vlada Syrize i ANEL-a obećava stvaranje trajnih raposlenja u obrazovnom sektoru. Do sada nije učinjeno ništa. Umjesto toga, sada predlažu zakon koji bi trebao definirati kriterije zapošljavanja što će zbog povećavanja kriterija za učiteljske kvalifikacije rezultirati otpuštanjem tisuća učiteljica i učitelja s ugovorima na određeno. Oni koji ne dobiju otkaze bit će prisiljeni raditi u školama stotinama kilometara udaljenim od njihovih domova i obitelji, jer neće imati potrebne “bodove” kako bi radili u školama u kojima podučavaju godinama. Taj zakon zahtijeva sveučilišne diplome i druge kvalifikacije čije stjecanje košta tisuće eura. Ustvari, vlada poziva učiteljice i učitelje da se međusobno nadmeću za što bolja radna mjesta.

Ovaj zakon izazvao je veliki bijes među učiteljicama/ima. Bijes je motiviran i godinama politika štednje koje su demontirale javno obrazovanje u Grčkoj.

11. i 12. prosinca učiteljski sindikati pozvali su na štrajk zahtijevajući povlačenje prijedloga zakona i stalno zaposlenje za sve učitelje i učiteljice na zamjeni. S obzirom da su Zakon stavili na snagu tijekom božićnih praznika, vlada je mislila da radništvo neće imati vremena za pripremu štrajka. No, prevarili su se.

Tisuće učiteljica i učitelja diljem Grčke zatvorilo je škole i prosvjeduju protiv tog zakona. Protesti u Ateni bili su jedni od najmasovnijih i najborbenijih protesta, kakvi se nisu u Grčkoj dogodili godinama. Vlada na čelu sa Syrizom angažirala je protiv prosvjeda jake policijske snage, što je za posljedicu imalo ozbiljne ozljede prosvjednika/ca, uglavnom žena. 
Važno je istaknuti kako su sindikalni vođe morali organizirati štrajk pod pritiskom pokreta “odozdo”, odnosno samih radnica i radnika. Brojni lokalni sindikati i kolektivi okupirali su prostor dekanata Sreišnjeg sveučilišta u Ateni i pretvorili ga u “sjedište”pokreta. Organiziramo razne aktivnosti i pozivamo studentice i studente i sve radnice i radnike da nas podrže i priključe se učiteljskom pokretu.

Od prošle godine pratimo impresivan masovan pokret obrazovnog radništva u SAD-u, a sada pratimo učiteljski štrajk u Los Angelesu [5]. Izražavamo našu solidarnost s vašim pokretom i sigurni smo u pobjedu! Napad na javno obrazovanje i učitelje/ice događa se i kod vas i kod nas. Znamo da će jedino borbeni, snažan i uporan pokret dovesti do konačne pobjede!

Solidarno,

Učiteljice/i na zamjeni, lokalni učiteljski sindikati i studentice i studenti obrazovnih studija iz okupiranog središnjeg sveučilišta u Ateni

Izvor: https://jacobinmag.com/…/los-angeles-teachers-strike-athens…?

Prevela: Sanja Kovačević