Sučeljavanje kandidata za EU izbore

Sučeljavanje kandidata za EU izbore

U četvrtak (2.5.2019.) je  u HND-u održano sučeljavanje kandidata za EU izbore na kojima je sudjelovao i Hrvoje Štefan, 8. na listi RF-SRP za EU parlament. Štefan je rekao da su materijalni uvjeti proizvodnje vijesti ključni. S jedne strane imamo prekarne uvjete u kojima novinari rade i koji potiču autocenzuru, bez jakog sindikalnog organiziranja, a s druge profitno usmjerene medije u vlasništvu kapitala. Radnička fronta je dan prije ovog sučeljavanja u Puli na svojoj koži doživjela posljedice takvih uvjeta proizvodnje vijesti – što se na lokalnim medijima itekako osjeti. Mediji su tek naknadno, vrlo skromno i to uz daljnje prijetnje gradske uprave prenijeli vijest da je RF zvižducima prekinuo govor dogradonačelnika Pule Cveka, te da je gradonačelnik Miletić odustao od govora u 13 h u Šijanskoj šumi. Umjesto toga prenosili su slike Cveka i Miletića kako dijele grah i nikom nije palo na pamet da prenese čistu faktografiju – da je najavljeni govor gradonačelnika otkazan! Te i druge primjere iznijeli smo na sučeljavanju.


Ostali sugovornici uglavnom su izazvali rezignaciju. S jedne strane vidjeli smo licemjerje vladajućih koji iznose "svoje osobno mišljenje", kao da ništa na polju medijskih (ne)sloboda nema veze s njima. S druge strane čuli smo dosta tehnokrata/kinja u opoziciji, glasnih i agresivnih koji na vlast pretendiraju. Za njih će pak sve riješiti bolje zakonodavstvo, koje naravno treba samo uskladiti s EU okvirom. Oni pak kao da nisu primijetili da je upravo u tom okviru medijskih nesloboda koliko hoćeš, a da je Assange eklatantan primjer toga kako se medijske slobode globalno ne poštuju. Poltronstvo prema Evropi koja "sve to već ima", što je totalna laž i floskula, slijevalo se iz izjava Starta, Pametno, SDP-a, HSLS-a ali i drugih. 


I na kraju, možda najkomičnija perspektiva isijavala je iz groteskne tehnofilije - gdje su se svi natjecali da upotrijebe koju buzzword poput "big data", "digitalna pismenost" i sl.