Članci

Kapitalističke floskule o državnim poduzećima

  • 07. 06. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

Svi smo mnogo puta čuli onu staru kapitalističku floskulu kako tvrtke koje su u državnom vlasništvu samo gomilaju gubitke i propadaju, međutim čim prijeđu u ruke stranog ili domaćeg kapitalista odmah čudesno procvjetaju i imaju odlične poslovne rezultate. Budući da se proces rasprodaje i privatizacije postepeno odvija od devedesetih pa sve do danas, nejasno je na koji način bi nam prodaja državnih udjela u javnim poduzećima bila od koristi.

Hrvatski telekom je tako u dva kruga privatizacije prodan Deutsche Telekom-u koji je na taj način stekao većinsko vlasništvo nad tvrtkom i infrastrukturom koju su plaćali hrvatski radnici. Danas imamo situaciju da je broj radnika drastično smanjen, sve veći broj poslova odrađuju studenti za mizernu satnicu, a Deutsche Telekom svake godine ostvaruje profit koji se iznosi van Hrvatske te se ne reinvestira u domaće gospodarstvo.

Sličan rasplet pogodio je i Plivu, nekad regionalnog i farmaceutskog diva koji je prodan američkom Barru za 2,2 milijarde dolara za vrijeme Sanaderove vladavine. Barr je uredno dobit izvlačio van zemlje do trenutka kada isti posao preuzima izraelska Teva. Na taj način smo od tvornice koja je bila hrvatski tehnološki i znanstveni vrh, u čijem je istraživačkom centru kroz povijest apsorbirano tisuće znanstvenih radnika dobili tabletaru u kojoj radnici stvaraju profit stranim kapitalistima.

Probni baloni za privatizaciju HEP-a u medijima se plasiraju svako toliko iako HEP i uz politički podobne upravljačke strukture koje izvlače novac i zapošljavaju stranački podobne uspijeva svake godine generirati značajnu neto dobit. 

Kad se čitava ekonomska politika države svodi na privlačenje stranih investicija i pripremanje terena za iste ne treba se čuditi što većina profita kojeg zarade radnici u Hrvatskoj na kraju završi u rukama kapitalista iz inozemstva. Radnici su oni koji trebaju odlučivati na koji način će tvrtka poslovati i tko će i na koji način upravljati poduzećem, a ne kompradorska politička elita povezana sa krupnim kapitalistima iz države i inozemstva.

 

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/hep-ce-u-proracun-uplatiti-218-4-milijuna-kuna-foto-20180606