Članci

RF uspio u zahtjevu da se radnicima tvrtki u stečaju isplati dio potraživanja

  • 08. 05. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

Govor rotacijske zastupnice na Skupštini 6.5.

Klub lijevog bloka upućuje prijedlog za pomoć radnicima – otkup dijela radničkih potraživanja a u referentnom iznosu naplaćene komunalne naknade. Predlažemo rješenje za pravednu naknadu onoga za što su radnice i radnici nepravedno zakinuti - naknadu oduzetih odnosno neisplaćenih plaća. U slučajevima stečaja trgovačkog društva, ako je stečajem došlo do raskida ugovora o radu, te ako poslodavac prije otvaranja stečaja nije redovito isplaćivao plaće, u takvim situacijama položaj radnika, osim što gube zaposlenje i naknadu za svoj rad, postaje još teži budući da ne mogu, obično u dugotrajnom stečajnom postupku, u razumnom roku dobiti naknadu svojih potraživanja.

Zarađene, a neisplaćene plaće, naknade i otpremnine radnici mogu potraživati u stečajnom postupku, kao stečajni vjerovnici. No, stečajni postupak je složen i dugotrajan, aktualni su i slučajevi kriminala u provođenju stečajnih postupaka, stečajnim upraviteljima često odgovara dug postupak jer time dulje primaju naknadu, itd. Osim toga, u odborima vjerovnika radnici imaju samo jednog predstavnika koji ne može preglasati ostale predstavnike npr. banke, grad itd., i ne može se u tim okolnostima izboriti za prava radnika što sve djeluje protiv mogućnosti bržeg namirenja radničkih potraživanja. Također, zbog nedovoljne stečajne mase, potraživanja se često ne mogu naplatiti u punom iznosu. Tako ni radnici ne mogu znati kada i u kojem iznosu će naplatiti svoja potraživanja, a neisplata plaća do otvaranja stečaja je već ozbiljno ugrozila njihovu socijalnu sigurnost, što se može vidjeti i iz šokatnih napisa u medijima o visokoj smrtnosti radnika i radnica.

Prijedlog zaključka o otkupu dijela radničkih potraživanja, omogućava da Grad Zagreb u iznosu plaćene komunalne naknade (kao referentne vrijednosti) otkupi radničke tražbine i iste iznose isplati radnicima. Da podsjetimo, 553 radnika Diokija potražuje više od 90 milijuna kuna, a 829 radnica Kamenskog više od 40 milijuna kuna. U stečajnom postupku radnice su Kamenskog naplatile tek 15% svojih potraživanja, dok je Grad od Kamenskog naplatio više od 2,9 milijuna kuna komunalne naknade. U slučaju Diokija, radnici su dobili oko 9 milijuna duga, a Grad je naplatio oko 2,2 milijuna. Ako uzmemo te iznose kao referentne - radnici bi dobili oko 2 milijuna kuna. Ova se mjera ne donosi samo za Dioki i Kamensko – no to su dvije najistaknutije firme i njihova borba je postala svojevrsni simbol radničke borbe u Zagrebu, pa i u Hrvatskoj.

Ista ta poduzeća u stečaju na području Grada Zagreba uplaćivala su komunalnu naknadu iako nisu obavljala svoje djelatnosti. S obzirom da se u stečajnom postupku iz stečajne mase, kod priljeva određenih sredstava, prvo naplaćuju troškovi stečajnog postupka u punom iznosu (npr. naknade stečajnom upravitelju, naknade za tekuće održavanje, komunalna naknada, vodna naknada, troškovi čistoće, troškovi plina, troškovi el. energije, čuvarska služba, čišćenje nekretnine (odvoz otpada), troškovi grijanja, spomenička renta, troškovi redovnog održavanja nekretnine, troškovi telefona), a tek potom na red dolazi namirenje ostalih vjerovnika, što uključuje i radnička potraživanja (i to najčešće u određenom postotku od punog iznosa ovisno o visini stečajne mase), radnici i radnice na kraju ostaju nenamireni za svoj rad.

Donošenjem ovog Zaključka, Grad Zagreb omogućava rješavanje namirenja dijela radničkih potraživanja. Konkretno, odlukom bi se namjenski od radnika vršio otkup dijela radničkih potraživanja, u iznosu ukupno naplaćene komunalne naknade koji bi se koristio kao referentna vrijednost, kako bi se za iznos uplaćene komunalne naknade nadoknadio iznos neisplaćenih potraživanja radnika.

Ova bi mjera pomogla u zaštiti radnika propalih poduzeća u sprečavanju daljnjeg pada životnog standarda, a radi poštivanja i uvažavanja rada i solidarnosti prema radnicima. Odluka je mjera socijalne podrške za radnike i radnice u široko shvaćenom smislu, i financirala bi se se iz dijela gradskog proračuna namijenjenog za financije.

Treba reći da radnici i radnice realno očekuju dobiti nekakvu crkavicu jer je slobodna imovina tvrtki premala za potpunu isplatu njihovih potraživanja. Velika većina bivših radnika i radnica je u vrlo lošem materijalnom položaju i jedva preživljava. Njihova starosna struktura je nepovoljna i teško pronalaze novi posao te su pod ovrhama i blokadama. Od otvaranja stečaja među radnicima Diokija umrlo je već 26 ljudi, a od 123 članice udruge Kamensko umrlo je već njih 6. Ovo je način da im pomognemo.