Članci

Grad Zagreb preko privatnih zaštitarskih firma brutalno izrabljuje radnike!

  • 21. 12. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

[govor rotacijskog zastupnika RF-a na aktualnom satu sjednice zagrebačke Gradske skupštine 21. 12. 2017]

Poznato je da zaštitari u Hrvatskoj općenito rade u groznim radnim uvjetima - plaća ili dio plaće im se često isplaćuje na crno, rade prekovremeno neplaćeno, često i po više od 12 sati dnevno (pogotovo ljeti) i rade u katastrofalnim radnim uvjetima.

Prema saznanjima RF-a iz više izvora, takva praksa postoji i kod privatnih zaštitarskih firma - firme Bilić-Erić i V Grupe - koje posluju s Gradom Zagrebom, a u prošlosti ih se povezivalo s različitim aferama i pogodovanjima (1). Iako RF ima pouzdane i točke podatke o više točnih lokacija širom Zagreba gdje se to događa, u tekstu imenovanje preciznih lokacija namjerno ispuštamo kako se ne bi dogodilo da netko nedužan strada zbog curenja informacija (a što također dosta govori o stanju radničkih prava u Hrvatskoj).

Radnici-zaštitari, koji čuvaju različite lokacije i prostore u vlasništvu Grada širom Zagreba, u pravilu rade po 12 pa čak i 13 sati dnevno. Većina njih radi neprijavljeno, tj. na crno. Dok njihove firme od Grada Zagreba dobivaju 50 kuna po satu, zaštitari od toga dobiju - i to na ruke, na crno - samo 15 kuna. Prema našim izvorima, firma Bilić-Erić ima službeno prijavljeno tek oko 500 ljudi, a sve skupe razne objekte diljem grada čuva čak 2500 zaštitara.

Imamo, dakle, situaciju da Grad plaća privatnim firmama zaštitarske usluge, da te firme većinu zarade ostavljaju sebi, a radnicima isplaćuju crkavice i to na crno. Grad kupuje usluge i pravi se da ga se ne tiču prava radnika jer to nisu radnici Grada - iako čuvaju gradske prostore i lokacije. S druge strane, zaštitarska kompanija Gradu ustupa radnike koji rade u tuđem prostoru i lokacijama i pravi se da nije odgovorna za uvjete rada (npr. dostupnost WC-a, izloženost vremenskim elementima, dostupnost stolica i sl.). Tako navodno nitko nije odgovoran, a zaštitari rade u užasnim uvjetima.

Radni uvjeti su katastrofalni. Tako se ljeti često radi praktički bez slobodnih dana - i po 350 sati mjesečno. Na rad ih se zove čak i kad su nominalno slobodni. Neki zaštitari znaju odraditi dnevnu šihtu od 12 sati u petak da bi ih onda odmah poslali na još jednu čitavu noć s petka na subotu. Neki čitave noći provode na otvorenom, bez ikakvog prostora kamo bi se mogli skloniti ili odložiti stvari. U slučaju lošeg vremena nema nikakve kućice ili skloništa, pa čak ni stolice ili klupe na koju bi se moglo sjesti. Riječ je o radnicima koji vrlo često jako teško žive, često su i ratni veterani - a zaštitarske ih kompanije brutalno izrabljuju, dok Grad odvraća pogled.

Ti radnici nemaju nikakva prava - nemaju pravo na slobodne dane, godišnji odmor, mirovinsko, zdravstveno… Kako je moguće da zaštitari širom Zagreba, često čuvajući neke vrlo prepoznatljive lokacije, rade na crno? Je li moguće da Grad za to ne zna (pitanje je retoričko - naravno da zna)? Kako je moguće da Zagreb podržava takvo izrabljivanje, eklatantno kršenje zakona i još pritom većinu sredstava daje samim firmama umjesto radnicima?

Grad na ovakve stvari ne može imati nikakve isprike - nema nikakvog razloga zašto bi se moralo poslovati s ovakvim brutalno izrabljivačkim firmama. Ako se tu nešto ne promijeni - Grad je za takvo izrabljivanje jednako odgovoran kao i same privatne zaštitarske firme.

S obzirom na takvu situaciju, ne bi li bilo bolje da Grad preskoči parazitske zaštitarske firme kao posrednike i jednostavno sam, ili preko neke tvrtke-kćeri (kao što su državni ekvivalenti AKD-zaštita ili Fina GS (2)), zaposli potrebne zaštitare. Umjesto da se 50 kn po satu daje parazitskim posrednicima, a da zaštitarima od toga ide samo 15 kn, ta bi se sredstva puno bolje dala iskoristiti kad bi se ti posrednici jednostavno maknuli, a onda bi i sami zaštitari mogli raditi u puno boljim i ljudskijim uvjetima.

(1) https://www.jutarnji.hr/vijesti/zagreb/bandic-ponistio-natjecaj-pa-svom-kumu-dao-posao/4036344/

https://www.jutarnji.hr/vijesti/zagreb/bandic-ne-znam-tko-je-vlasnik-bilic-erica/2860670/

(2) https://www.vecernji.hr/biznis/drzavni-zastitari-cuvaju-cak-70-vladinih-zgrada-1024977