Članci

Kodrić-Beljak = Tajkunsko-politička mafija

  • 16. 12. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

Kako piše tjednik Nacional, gradonačelnik Samobora i predsjednik HSS-a Krešo Beljak, uvučen je u sukob između tajkuna Želimira Kodrića i dvojice njegovih bivših radnika i suradnika Miljenka Horvata i Zlatka Zdunića. Beljak je još sredinom prošlog mjeseca bio na sudu kao svjedok u sudskom procesu kojeg Kodrić vodi protiv Zdunića.

Želimir Kodrić poznati je samoborski tajkun, vlasnik firme Samoborka i niza građevinskih i turističkih firmi među kojima su najpoznatije firme Hvar, Vima, jedan od najpoznatijih kampova u Hrvatskoj, kamp Straško  na otoku Pagu, te donedavno najveći pojedinačni dioničar Pevec-a.

 

Bivši Kodrićevi radnici Horvat i Zdunić optužili su Kodrića i Beljaka da su već godinama u središtu kriminalne hobotnice u Samoboru, te da su tim putem zamračili nekoliko stotina miliona kuna. Ta dva bivša radnika Kodrićevih firmi za tjednik Nacional su potvrdili svoje navode koje su već iznijeli DORH-u i Uskoku i zbog kojih su već nekoliko godina u sukobu s Kodrićem, te s njim vode nekoliko sudskih procesa u koje je umiješan i samoborski gradonačelnik Krešo Beljak. Zdunić je Beljaka opužio da mu je Kodrić sagradio kuću u znak zahvalnosti za poslove s Gradom Samoborom koje je Beljak sređivao Kodriću. Za tjednik Nacional Krešo Beljak izjavulje da ne bi želio govoriti više, jer je u tijeku sudski postupak , koji je uostalom javan i da je dostupno njegovo svjedočenje. U članku objavljenom u Nacionalu, Zdunić tvrdi da stvarni gradonačelnik Samobora nije Krešo Beljak, već da je on samo marioneta tajkuna Želimira Kodrića i da je upravo Kodrić vlasnik cijeloga grada, a da Beljaka u Samoboru zovu „mister 10 posto“. Zdunić nastavlja i govori kako je samo dan nakon što je postao gradonačelnik, Beljak s Kodrićem ispijao pivo u samoborskom kafiću Nautilus, te da upravo to dovoljno govori o njihovom odnosu. Zdunić je DORH-u i Uskoku dao iskaz u kojem svjedoči da je za Kodrića obavljao nezakonite poslove i falsificirao dokumentaciju, te kako je šteta koju Kodrić uz Beljakovu pomoć nanosi Samoboru i okolici može doseći i milijardu kuna. 

 

Zlatko Zdunić 18 je godina radio za Kodrića i bio je njegov čovjek od povjerenja, stoga ne čudi da ima puno saznanja o Kodrićevoj i Beljakovoj spregi. Želimir Kodrić osim financiranja kampanje svom kandidatu, voli nagraditi i ljude koji za njega falsificiraju bilance, te je tako jednoj osobi kupio stan, kako navodi Zdunić i dodao da još uvijek čeka odgovore iz DORH-a o tome je li na temelju iskaza koji je dao pokrenuta istraga. Za DORH je govorio o projektu za koji ima saznanja da je povezan s kriminalnim radnjama osoba koje su bile involvirane, a riječ je o izgradnji samoborske obilaznice. Prema njegovom mišljenju kao geodete i matematičara na tom je projektu pokradeno i oko milijardu kuna i to novca koji je direktno pokraden i novca koji je kasnije oplemenjen. Zatim kako navodi Zdunić, na izgradnji autoceste Bregana-Zagreb u kojoj su također sudjelovale Kodrićeve firme Samoborka i Hvar d.o.o. na poslovima koji su se radili prije petnaestak godina , u samu autocestu ugrađene su ogromne količine blata i smeća s kamenoloma Gradna. Želimir Kodrić i njegovi suradnici, od Zdunića kao ovlaštenog geodeta, tražili su da „naštima brojke“. Zatim je upitao Kodrića što će se desiti ako se provede nadzor nad izgradnjom te dionice autoceste, na što mu je Kodrić odgovorio da se ništa ne brine i da su kod njega svi na platnoj listi, od predsjednika države do predsjednika vlade, te zaključuje kako u 18 godina koliko je radio za Kodrića, nikada se nije provodio nadzor građevina i nije potpisana niti jedna građevinska knjiga.

 

No nije Zdunić jedini koji ima saznanja o Kodrićevim mutnim poslovima.  Miljenko Horvat, bivši je radnik Samoborke koji je prije nekoliko mjeseci dobio otkaz, jer je Kodrića prijavio Carinskoj upravi i DORH-u zbog navoda da Kodrić putem Samoborke vrši utaju poreza i prodaje građevinski materijal na crno. Isto tako, Horvat optužuje Kodrića da je na području poznatog odmarališta Divlje Vode na Žumberku, u bazenima za uzgoj ribe zatrpao veliku količinu građevinskog otpada, koji predstavlja potencijalnu ekološku opasnost. Horvat tvrdi da je nakon njegove prijave Carinska uprava izišla na teren i snimala Kodrićeve kamione i skladišta u kojima se vršila nezakonita isporuka robe. Kako Horvat navodi, ta se roba nalazila na međuskladištu i kada se isporučivala, izdala bi se tzv. međuskladišnica koja nije službeni račun. Kada bi klijent došao u središte Samoborke, Kodrićevoj tajnici, ona bi na međuskladišnicu napisala cijenu proizvoda, a klijent bi potom otišao do Kodrića koji bi cijenu smanjio za 10-20 posto i primio novac na ruke. To je čista utaja poreza i prodaja robe na crno i za to postoje dokazi, tvrdi Horvat i nastavlja kako postoji čisti primjer pranja novca i naveo gradnju autoceste Zagreb-Sisak.

Samoborka je šljunak iz svog kamenoloma prodavala firmi Vima, koja je u vlasništvu Kodrićeva sina, po niskoj cijeni, a poslije toga bi Vima po deset puta većoj cijeni prodavala šljunak izvođaču radova na cesti. Kako govori Horvat, izvođač radova na toj autocesti je bio splitski Konstruktor pa nije ni čudo da se ta firma našla u financijskim gubicima, dok Kodrićeve firme sjajno stoje.

No postavlja se bitno pitanje, što čeka DORH?  Po izjavama svjedoka Zdunića i Horvata, Želimir Kodrić ima veliku zaštitu, a jedan od Kodrićevih zaštitinika upravo je Krešo Beljak, za kojeg tvrde da često s Kodrićem zalazi u jedan restoran s druge strane granice, u Sloveniji.

 

Radnička fronta je jedina političa stranka u Samoboru koja je pružila otpor tajkunsko-političkoj mafiji

 

Podsjetimo se, za vrijeme izborne kampanje u Samoboru, jedino je Radnička fronta od svih političkih stranaka upozoravala upravo na tu klijentelističku kriminalnu mrežu Želimira Kodrića i Kreše Beljaka.

Tako je naš kandidat za gradonačelnika grada Samobora, Matija Đolo, u članku objavljenom u tjedniku Novosti, govorio kako Kodrić preko svoje firme VIMA financira kampanje Kreši Beljaku, dok Beljak zauzvrat većinu gradskih poslova dodjeljuje upravo firmama u Kodrićevom vlasništvu. Tako je naš kandidat i u tjedniku Novosti, i u gostovanju na Radio Samoboru, prozvao Krešu Beljaka za pogodovanje tajkunu Želimiru Kodriću, te ga pozvao na sučeljavanje da pred narodom odgovori na optužbe za klijentelizam i korupciju. Krešo Beljak nije se odazvao, hoće li DORH?https://www.portalnovosti.com/matija-djolo-beljak-je-samoborski-bandic

http://www.nacional.hr/bivsi-kodricevi-suradnici-optuzuju-sefa-hss-a-kodric-i-beljak-srediste-su-kriminalne-hobotnice-u-samoboru/