Članci

Dnevni komentar (20.9.2017.)

  • 20. 09. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

Autor: Božo Tijardović

Nezadovoljstvo u SDP-u

Nefunkcioniranje stranke i nezadovoljstvo u SDP-u je već dugo očito s obzirom na očitu nesposobnost i netalentiranost trenutnog predsjednika Davora Bernardića za išta osim kadrovskih dealova u pozadini. To je sad kulminiralo njegovom porukom nezadovoljnicima da mogu otići iz stranke i javnim iskazima nezadovoljstva više istaknutijih članova SDP-a, pri čemu se ističe da neki navodno traže i nove poslove u privatnom sektoru.

Postavlja se pitanje što se s SDP-om još može dogoditi? SDP očito ne napreduje i zaostaje više od 10% za HDZ-om u anketama. Bilo kakva pobjeda na izborima, a oni nisu nužno daleko ako dođe do novih problema u krhkoj koaliciji na vlasti, trenutno izgleda itekako daleko. Također, nikoga ne bi trebao čuditi ni daljnji pad SDP-a u rejtingu. Isto tako, zagrebačka ekipa koja je u velikoj mjeri dovela Beru na predsjedničku poziciju (a koja npr. sjedi u Gradskoj skupštini) trenutno ne pokazuje ni najmanje namjere da jednog od svojih miču s pozicije.

Što se pak tiče nezadovoljnika u stranci, tu je dosta nejasno što se može dogoditi. Za razliku od HDZ-a, SDP, bar u zadnjih 20 godina, nema tradiciju odcjepljivanja od stranke i formiranja novih stranaka. Tako da nije jasno što bi dugogodišnji politički profesionalci poput Peđe Grbina ili Milanke Opačić mogli napraviti budu li prisiljeni odustati od SDP-a. Vrlo je neizvjesno bi li se upuštali u nesigurno osnivanje nove stranke, a ne čini se da ima potencijalnih već postojećih stranaka u koje bi mogli prijeći – novoosnovani HNS-ovski odvjetak GLAS ipak potječe iz drugačije tradicije (premda se politikom ne razlikuju previše od SDP-a), Laburisti su već potpuno mrtvi, a nije sigurno je li npr. Nova ljevica, kao recentnija politička opcija, uopće profil stranke u koju bi profilirani političari kao Grbin, Opačić ili Ranko Ostojić prelazili (iako se ta opcija ne može potpuno isključiti ako u SDP-u dođe do potpunog rusvaja).

Što bi pak krah ili raspad SDP-a značio za pravu ljevicu? Svakako nije neosnovana tvrdnja da bi kolaps SDP-a, kao simboličke „ljevice“ a realno liberalnog centra, mogao biti koristan za ljevicu općenito ako bi onda bar dio prostora SDP-a politički zauzela prava progresivna opcija poput RF-a. No situacija s SDP-om je još daleko od jasne iako trenutno stvari po njih ne izgledaju nimalo dobro. Njihova kriza traje praktički već godinu dana i nema nikakvih naznaka da se stvari mijenjaju nabolje za njih, unatoč Berinim stalnim neuspješnim pokušajima da nametne pojedine političke teme (npr. trenutno pitanje Agrokora).

 

Socijalno svjesni haSSan?

U javnost je dospjela snimka s jednog od odbora zagrebačke Gradske skupštine na kojoj Zlatko Hasanbegović govori protiv davanja gradskih novaca za golf-turnir (https://www.express.hr/…/hasanbegovic-ima-novu-metu-golferi…), zapravo to uvjerljivo obrazlažući, koliko god se neki portali (kao Telegram) tome izrugivali (iz liberalne pozicije). Ovo je bio dosta neobičan Hasanbegovićev istup, s obzirom da se dosad nije baš iskazivao kao kritičar građanskog elitizma. Kako se na društvenim mrežama našalio jedan član RF-a, još će ispasti da je Hasanbegović štraserist, tj. pripadnik „antikapitalističke“ frakcije NSDAP-a (http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?ID=58324).