Daljnje obespravljenje radnika u BiH

Daljnje obespravljenje radnika u BiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, inače u tehničkom mandatu vec dvije i po godine, nastavlja sa svojom politikom obespravljivanja radnika. Već 2015. god. ova Vlada je donijela Zakon o radu koji je devastirao prava radnih ljudi u Federaciji, a sada se predlažu nove izmjene i dopune ovoga inače štetnog zakona sa kojima bi se u potpunosti porobila radna snaga u ovom bosanskohercegovačkom entitetu.

Nedopustivo je da tehnička vlada Federacije BiH koristi trenutnu situaciju izazvanu pandemijom kako bi gušila radna prava i išla u korist obogaćene elite. Svi novi prijedlozi u potpunosti favoriziraju tzv. “poslodavce”, dok prava radnika ne postoje ni u jednom segmentu.

Pozivamo poslanike/zastupnike iz Predstavničkog doma Parlamenta F BiH da odbiju ove Izmjene i dopune Zakona o radu kako ne bi bili u povijesti zabilježeni kao oni koji su omogučili tehničkoj, vanmandatnoj i nelegitimnoj vladi Federacije BiH da konačno uspije nekada ponosnu i brojnu radničku klasu u BiH pretvori u neki vrstu modernih robova.