Odgovor Arsenu Bauku – SDP i "nebuloze"

Odgovor Arsenu Bauku – SDP i "nebuloze"

SDP-ov Arsen Bauk kaže da pričam "nebuloze" što se tiče ekonomije, ali da bi oni koalirali s zeleno-lijevom koalicijom jer navodno vidi programsko poklapanje. Mi sigurno ne mislimo koalirati s SDP-om ali smo spominjali podršku manjinskoj Vladi, jer nam je imperativ obrana od desnice. (To znači glasanje za podršku Vladi ali ne i ulazak u Vladu.) Eventualnu podršku, kako bismo popravili položaj većine i obranili se od eventualne rigidne desne Vlade koja bi zabranjivala pobačaj i vodila politiku klerikalnog-fundamentalizma, uvjetovali bismo sasvim konkretnim zahtjevima koji će one na minimalcu, umirovljenike, iseljene, blokirane dovesti u bolju poziciju.

Možda su takve politike za radništvo, umirovljenike, iseljene, a protiv prelamanja tereta krize preko leđa radne većine - Bauku nebuloza. No nisu mu bile "nebuloze" donošenje Zakona o radu koji nas je smjestio na sam vrh ljestvice nesigurnih ugovora o radu u EU, nisu mu bile nebuloze predstečajne nagodbe, niti potpuno nepotrebna privatizacija profitabilne tvrtke Croatia osiguranje i to da bi se domaćem tajkunu Vlahoviću omogućio izlazak iz duhanskog biznisa i da bi diverzificirao svoje bogatstvo.

Sigurno je da je SDP u svojim dvama mandatima pokazao kako ne misli na radnu većinu, inače ih niti ne bismo trebali na nju svojim zahtjevima podsjećati. Jedini način da se politike mijenjaju je uistinu i donošenje mjera i zahtjeva poput dizanja minimalca, socijalne pomoći, zaustavljanja privatizacije u zdravstvu i obrazovanju, porezna politika prema progresivnom oporezivanju, pa i mjere koje sam SDP u izborno vrijeme s figom u džepu zastupa, da bi nakon izbora nastavio po starom. Jedna od točaka SDP-ova programa je Zakon o porijeklu imovine - to je zakon koji su upravo oni stavili izvan snage, obećavali da će ga vratiti - i naravno, to obećanje iznevjerili nekoliko puta. Sada nas pak uvjeravaju da će donijeti taj zakon i nelegalno stečenu imovinu - oporezivati! Drugim riječima najavljuju da će ono što je nelegalno stečeno - legalizirati.

Da bismo spriječili da ponovno društvena većina bude prevarena - potrebna je široka podrška ljevici koja će lijeve politike zbilja voditi prema radničkim zahtjevima. Zato smo i tu. To je u Sloveniji učinila stranka Levica - i to se može učiniti i u nas. Samo slabljenjem lažne ljevice koja se u svojim neoliberalnim politikama odriče radnika, a istovremenim jačanjem onih koji su za radnike, umirovljenike, iseljenje, blokirane, može se popraviti status društvene većine. Nije nam cilj biti tek bukači u Saboru, nego pokušati utjecati na politiku moguće vlasti, pa i s naših par mjesta u Saboru. To ne znači da imamo iluzije o SDP-ovim neoliberalnim "nebulozama" - no realpolitički smo spremni boriti se za prava radne većine i na taj način.