Hrvatski harvardovci - Katarina Kitarović, Eva Goluža, Miran Pavić

Hrvatski harvardovci - Katarina Kitarović, Eva Goluža, Miran Pavić

Povodom upisa Prve Kćeri na Harvard, Radnička fronta je u javnost izišla s više proglasa1, u kojima je ukazivala na strukturnu nejednakost između elite, čija se djeca školuju na prestižnim svjetskim sveučilištima, zajedno s djecom političkih elita iz npr. Kine ili Saudijske Arabije, gdje troškovi dosežu i do 110 tisuća dolara godišnje, dok se istovremeno u Hrvatskoj provodi konstatna proturadnička i protunarodna politika, koja je u zadnje vrijeme dovela npr. do sustavnog uništavanja Uljanika te je uzrokovala iseljavanje 300 tisuća ljudi u zadnjih pet godina.

Nije li licemjerno da Kolinda djeci u Sikerevcima2 na upit da im treba školska dvorana (koje nemaju) odgovara da neka se igraju na livadi, dok svoju kćer šalje na Harvard? Nakon što je kći završila srednju školu u kojoj godina košta 22 tisuće kuna?

HDZ-ovski trolovi, liberali, naivci i malograđani su zdušno počeli ponavljati hvalospjeve mainstream medija i braniti Prvu Kćer - kao da je itko uopće napada. Jer zašto bi se netko borio za prava djece Uljanikovaca ili djece za koju država ne želi platiti liječenje kad se možemo boriti za Prvu Kćer?

U međuvremenu su mitovi o "isključivo meritokratskom" Harvardu, ako to već nekome nije bilo jasno po recentnim aferama3, u potpunosti razbijeni u članku Nenada Jarića Dauenhauera4 u kojem se, primjerice, ističe:

"Ideja da bogatstvo i moć nemaju baš ništa s upisom na elitne američke fakultete, već samo čista meritokracija, priča je za malu djecu.

Primjerice, istraživanje objavljeno u New York Timesu pokazalo je da je prosječni godišnji prihod obitelji studenta koji uspije upisati Harvard 168.800 dolara. Pritom će 67 % studenata dolaziti iz obitelji koje spadaju u skupinu od 20 % najbogatijih, što znači da zarađuju više od 100.000 dolara godišnje. Iz obitelji koje spadaju u 20 % najsiromašnijih, što znači da zarađuju 20.000 dolara ili manje, dolazi tek 4,5 % studenata Harvarda. Iz redova 1 % najbogatijih obitelji dolazi otprilike jednako toliko studenata kao iz redova 60% najsiromašnijih."

Branitelji političke elite na društvenim su mrežama kao tobožnji protuprimjer počeli isticati primjer Eve Goluže, koja se također ove godine upisuje na Harvard5. Ono što je tu smiješno je da dotična uopće nije protuprimjer. Ona je kći Trpimira Goluže, donedavnog predsjednika Hrvatske liječničke komore, poznatog po svojim konzervativnim stavovima (npr. protiv abortusa) i po pružanju podrške Željki Markić i tzv. Hodu za život6. Riječ je, opet, o pripadniku društvene elite i više klase koji u Hrvatskoj propagira povratak u srednji vijek, a svoju kćer šalje u skupu privatnu srednju školu Benedikt Kotruljević a nakon toga na Harvard. Riječ je o čovjeku za koga se u više navrata u medijima špekuliralo da će biti ministar u vladi. Dakle, to nije nikakav protuprimjer, nego samo još jedan primjer reprodukcije protunarodnih elita.

Najkomičnija je pak bila obrana Prve Kćeri od strane Mirana Pavića7, glavnog urednika i vlasnika portala Telegram, inače sina tajkuna Nine Pavića, bivšeg vlasnika notorne medijske kuće Europapress Holding (EPH), koja je godinama zastupala protunarodne, proturadničke i prokapitalističke politike. No ne laje pas radi sela. Miran Pavić, tajkunski sin, ne brani Prvu Kćer samo iz ideoloških razloga, nego zato što je i on imao slično iskustvo - i njemu je naime njegov otac tajkun prvo platio školovanje na Harvardu pa onda još i postdiplomski na Stanfordu!8

Kao zaključak, ponovimo još jednom - mi uopće ne napadamo "djecu" (inače, riječ je o punoljetnim osobama s pravom glasa koje će za par mjeseci doslovce same živjeti na drugom kontinentu), niti je u tome poanta. Dotične kćeri su samo simbol nepravednog društva i sistema u kojem živimo. Niti je problem u onima koji su doista svojim trudom doprli do Harvarda ili kojeg drugog svjetskog sveučilišta - i takvih ima i protiv njih nemamo apsolutno ništa protiv.

Problem je u tome što živimo u društvu u kojom sitna manjina ima sve, dok ogromna većina nema skoro ništa. Problem je u tom što živimo u društvu u kojem političke elite besramno već desetljećima uništavaju državu (a Kolinda Grabar Kitarović je itekako dio tih elita, kao što je i Trpimir Goluža njezin dio, premda zasad na nešto nižoj razini) i dovode stotine tisuća mladih i čitavih obitelji koje moraju bježati trbuhom za kruhom iz zemlje, dok istovremeno njima i njihovima ne fali ni ptičjega mlijeka.

Jesmo li zato populisti što ukazujemo na te očite fakte? Ako jesmo, neka smo. Netko treba reći istinu - makar se ona mnogima ne sviđala.

A ako želite drugačije društvo - društvo u kojem će priliku za vrhunsko školovanje imati svi, a ne samo djeca elite - dobar je početak da u nedjelju na EU-izborima glasate za listu br. 23!


1.“Radnička fronta o stipendiji kćeri predsjednice: 'Svojoj djeci osiguravaju sve, nama oduzimaju sve'”.

2. “Imamo livadu: Kolinda Grabar Kitarović u Sikirevcima je zabila autogol, ali i otkrila nove Mandžukiće”.

3. “Svi su u šoku: Zvijezda hit serije 'Puna kuća' upletena u veliki skandal”.

4. “Bi li Kolindina kći upala na Harvard da joj majka nije bogata predsjednica?”.

5. “DIRLJIVA PRIČA O USPJEŠNOJ SPORTAŠICI KOJA ĆE NA HARVARDU STUDIRATI S PREDSJEDNIČINOM KĆERI 'Katarina Kitarović i ja ćemo se odlično slagati'”.

6. “Neprimjereno sudjelovanje Trpimira Goluže u Hodu za život”.

7. “Zašto proglasi radikalne ljevice o fakultetu Katarine Kitarović konkuriraju za najgore istupe u 2019”.

8. “A Bit About Me”.