RF TV

RF TV #23

  • 12. 11. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

23. emisija RF TV-a u kojoj kritički razmatramo aktualne političke događaje.

Nakon Rijeke, RF TV je ponovo u Zagrebu s komentatorom Matom Kapovićem i voditeljicom Katarinom Peović Vuković.

 

Teme 23. emisije su:

1) Todorić i Agrokor
2) Iseljavanje iz Hrvatske
3) Obilježavanje stogodišnjice Oktobarske revolucije


Prva tema je postavila pitanje političkog i medijskog odnosa prema Ivici Todoriću, nekada obožavanog poduzetnika koji je danas krivac za sve. Dok ga je Radnička fronta sustavno kritizirala, neoliberali su ga hvalili, zagovarali kupovinu Agrokorovih dionica, a stručnaci za komunikologiju citirali.
Je li Todorića zaustavila država ili tržište i ako jest tržište, što bismo o tom i takvom tržištu trebali naučiti? Što znači "gubitak" Agrokor Grupe i posebno Kozuma za hrvatsku ekonomiju generalno i za radnike i dobavljače koncerna posebno? Osim toga, postavlja se pitanje tko će na kraju platiti dugove?

Druga tema je iseljavanje iz Hrvatske. Prošle je godine čak 55 000 Hrvata iselilo samo u Njemačku. Jesmo li ušli u EU samo da bi se ljudi mogli iseliti? Što možemo reći o iseljavanju nekad u Jugoslaviji i danas u Hrvatskoj?
Brojke o plaćama i padu zaposlenosti kao i preporuke MMF-a samo upotpunjuju ovu sliku. Potrebno je postaviti pitanje ekonomija na periferiji Evrope kako bi se vidjelo pravo stanje stvari i odnosi snaga.

Treća tema je zapalila portale i medije ovih dana - Oktobarska revolucija i njezino obilježavanje. Očito plamen još uvijek gori. Potrebno je navesti neke osnovne činjenice o Oktobru, kako bi se uvelo u temu kritike desnice koja Oktobar najprije izjednačava sa staljinizmom, a onda staljinizam s nacizmom i fašizmom. Treba uputiti na dvostruke standarde u kritikama povijesnog socijalizma, kao i postaviti afirmativna pitanja – što ljevica može naučiti iz ove povijesne epizode?