Čitaonica - Radnička pisma

Smanjenje učinaka koji ne nose vrijednost = zatvaranje radničke menze

  • 27. 08. 2021.
  • Piše: Radnička fronta

Počela sam raditi na odjelu tekućih deterdženata i donesene su mi boce od "bis"osvježivača. Kada sam vidjela da su doslovno "zasrane", ne samo kutija nego i boce, zato što stoje na otvorenom, zvala sam voditeljicu i pokazala joj, misleći da će reći dečkima iz transporta da donesu druge. Ona mi je rekla da to samo malo prebrišem sa krpom, i slažem na traku za punjenje, jer proizvodnja ne smije usporavati.

Ista stvar bude i sa bocama od tekuceg deterdženta, neke dođu čiste a neke isto tako prljave i još u njima bude kišnice, smrdljive i svašta. Isto samo isprati sto brže jer nema stajanja.

Prekidač na stroju ne valja, žice vire, struja pecka, ali to se ne popravlja, nema dovoljno majstora, pa onda se tako sa selotejpom "popravi". Taj prekidač je na stroju gdje se puni likvi. Mene je par puta pecnilo "na suho" kada sam dodirnila. Iznad toga stroja zna curiti voda iz stropa kada oni gore nešto peru. Kod prekidača budu 2 žene, a dalje na tom stroju jos dvije, pa na kraju još jedna. Ali na početku, pošto fali radnika, zna biti češće jedna, pa radi za dvije.

Žene u pogonu nose svoj set sitnog alata, i moraju znati popraviti i "prestelovati" stroj kada treba. Kada sam rekla da ja to ne znam, da nisam majstor, voditeljica mi je rekla: pa ti nisi za ništa, nikakve koristi od tebe. Kakav poticaj za prvi radni dan😀.

Urlanje voditelja je uobičajeno i svakodnevno. Radnici se mogu obratiti gospođi Kati (zaboravila sam kako se preziva), ona je glavna za sve, ali je teška sirovina Ona i ta jedna voditeljica su i privatno dobre tako da ako se njoj obrati, ništa od toga, samo bude još gore. I ono: kome se ne svida,neka ode. Neki od nas su bili i kod Grbacica, sindikalca, da se požalimo na voditeljicu, a on je rekao da on to sve zna, ali ne može ništa, i da probamo ne obraćati pažnju na to.

Kada je Mrčela dosla na "vlast" rekla je da ona neće nista drzati gdje nema zarade, pa je dala godinu dana rok da kuhinja toplog obroka počne raditi sa zaradom jer je na gubitku, i onda je nakon 2,5 mjeseca zatvorila kuhinju, pod izlikom korone, iako smo mi odmah znali da se više neće otvoriti. Sada radnici nemaju topli obrok ,a ne smiju izlaziti van po jauznu. Sindikalac Grbačić se naravno ništa nije potrudio da se ne zatvori.Restoran je jako velik, i nije se trebao zatvoriti, imao je sve uvjete za rad za vrijeme korone. Menza se više neće otvoriti, i to je Mrčela rekla: "Restoran se više neće otvotiti i to nek vam bude jasno!!!"

Isto tako je zatvorila i restoran Iktus koji je uspjesno radi dugi niz godina.