Lokalni izbori 2021. - Split i SDŽ

RF odlučno protiv dodjele nagrade Grada Splita za ratne zločine: 'Radije je dajte onima koji su im se usprotivili'

  • 15. 03. 2021.
  • Piše: Radnička fronta

Radnička fronta oštro osuđuje odluku Gradskog vijeća Grada Splita da godišnju nagradu za životno djelo dodijeli 72. bojnoj Vojne policije, najpoznatijoj po ubojstvima i mučenjima civila u slučaju Lora, za što je šest pripadnika ove jedinice pravomoćno osuđeno.

Vojno-istražni centar Lora 1992. godine bio je mjesto zločina nad ratnim zarobljenicima počinjenih od strane upravo pripadnika 72. bojne Vojne policije: Miljenka Bajića, Davora Banića, Josipa Bikića, Anđelka Botića, Ante Gudića i Tončija Vrkića koji su osuđeni za ratne zločine, a protiv optuženih Emilija Bungura i Tomislava Duića sudski postupak još traje.

Ovo nije prvi put da Grad odaje počast ovoj jedinici poznatoj po mučenju i ubijanju zarobljenika. Ne samo da je povodom 25. godišnjice gradska vlast 2016. podigla spomenik toj postrojbi u Lori, već je i jedna od pripadnica ove postrojbe, Tanja Belobrajdić (ex Duić), od 2018. nositeljica predsjedničkog odlikovanja RH – Red hrvatskog trolista za osobite zasluge stečene u ratu, premda je devet godina prije toga Dalmatinski komitet za ljudska prava iz Splita protiv nje podignuo kaznenu prijavu.

Da apsurd bude veći, u istom paketu nagrada se dodjeljuje Miljenku Smoji i Zoji Odak - valjda kako bi, perverznom logikom kojom se Komisija vodi, oni koji su grad zadužili iskupili one koji su ga osramotili, pritom napominjući da je pri donošenju odluke upravo legendarni Miljenko Smoje bio sporan, dok oko 72. bojne VP nije bilo nesuglasica.

Odbijamo pokušaj grada da sudionicima jedne od najmračnijih epizoda svoje povijesti dodijeli bilo kakvu počast. Onima koji sjede u splitskom Gradskom vijeću poručujemo da se zločinima se ne dodjeljuje počast te da bi bilo daleko primjerenije da se ovakva nagrada dodijeli Dalmatinskom komitetu za ljudska prava koji je pokazao iznimnu hrabrost ukazujući na zločine i maltretiranja koja su provođena od strane 72. bojne Vojne policije i drugih na području Splita.