Nove “reforme” zakona o radu koji je nedavno usvojen izazvale su val prosvjeda u Mađarskoj. Prošlog tjedna u Budimpešti je u najvećem prosvjedu do sada, u organizaciji sindikata i studenata, protiv novog zakona na ulice izašlo preko 10 000 ljudi, a prosvjed je obilježen policijskim nasiljem i bacanjem suzavca na prosvjednike u blizini kompleksa nacionalne televizije. Prosvjednici su novi zakon nazvali robovlasničkim i “pljuskom u lice radnicima” s obzirom da prema njemu kompanije mogu zahtijevati do 400 prekovremenih radnih sati godišnje i uz odgodu plaćanja do tri godine.

Orban svoju politiku gradi na mržnji prema imigrantima, a na desničarskom populizmu uspijeva progurati reakcionarne i eksploatorske politike. Podsjećamo, na ovogodišnjim izborima, Orbanova konzervativna stranka Fidesz osvojila je ⅔ glasova, no opozicija je sve glasnija i radikalnija. Na parlamentarnoj sjednici na kojoj je izglasan novi zakon, opozicija je izazvala kaos spriječivši predsjednika parlamenta da dođe za govornicu uz zvižduke i ometanje procedure. Iste večeri se kod zgrade parlamenta okupilo nekoliko stotina prosvjednika i to je pokrenulo val prosvjeda koji i dalje traju.

Kresanje radničkih prava je dio dugotrajnog neoliberalnog smjera, a Mađarska godinama pokazuje zabrinjavajuće trendove kao što su negativan prirast stanovništva, povećanje stope nezaposlenosti, “odljev mozgova”, odnosno odlazak visokoobrazovanih radnika u druge zemlje EU-a. 2015. Mađarska je uvela i program ohrabrivanja povratka mladih kroz rješavanje stambenog pitanja i podršku u zapošljavanju. 
Prosvjedi za radnička prava su do sada u Mađarskoj bili izuzetno rijetki, no obespravljeni radni narod Mađarske suočen s represijom i posljedicama “ekonomske politike” vladajućih sve je glasniji.

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?