Članci

Zašto je RF predložio ukidanje subvencija kapitalistima iz zagrebačkog proračuna?

  • 20. 12. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

RF je u zagrebačkom proračunu za 2018. predložio ukidanje subvencija kapitalu [1]. Naveli smo da smatramo da Grad ne bi smio financirati klasična privatna poduzeća, koja imaju jednog vlasnika koji na radu firme ostvaruje privatni profit.

Zašto smatramo da ne treba financirati takva klasična, hijerarhijska poduzeća, bez obzira koje veličine ona bila?

a) Ne postoje nikakve cost-benefit analize koje bi pokazivale kakvu korist društvo i Grad dobivaju od takvih subvencija. Ne postoje analize koje bi pokazivale koliko takve subvencije utječu na pad siromaštva, porast jednakosti, rast zaposlenosti i sl. 

b) Hrvatska je treća od dna u Evropi po niskom oporezovanju kapitala [2]. Kako, uz to, opravdati još i tolike subvencije (RF je tražio skidanje oko 20 milijuna kuna od subvencija)? Zašto ovršeni dobivaju, unatoč Bandićevim obećanjima, samo 60.000 kuna pomoći, a kapital silne milijune i milijune? Zašto se ne može pomoći radnicima Diokija i Kamenskog [3], ali može notornom tajkunu Saši Cvetojeviću koji parazitira na javnom sektoru [4]?

porezi na kapital

c) U klasičnim privatnim poduzećima, makar ona bila manja [5] ili srednja, s obzirom da je u njima u Hrvatskoj brutalno kršenje radničkih prava - neplaćanje doprinosa, neplaćanje prekovremenih, isplata dijela plaće na crno, uskraćivanja prava na pauzu, priječenje sindikalnog organiziranja itd. - prije pravilo nego iznimka. 

Iz svih ovih razloga podržavamo jedino financiranje zadruga, obiteljskih poduzeća (npr. OPG-ova), socijalnih poduzeća i samozaposlenih, u kojima se profit dijeli jednako (ili otprilike jednako) na sve zaposlene te se tako potiče jednakost i socijalna uključivost. 

[1] https://www.radnickafronta.hr/…/RF…/Mate-Kapovi_amandman.pdf
[2] http://ideje.hr/prema-porezu-potrosnju-vise-pogada-siromas…/
[3] http://www.forum.tm/…/radnicka-fronta-trazi-da-grad-odgodi-…
[4] https://www.radnickafronta.hr/…/663-radnicka-fronta-o-prora…
[5] Vidi npr. slučaj https://www.radnickafronta.hr/…/664-gorko-iskustvo-sezonske…