41

Autor: Dragan Dužanec

Da grad Križevci nema nikakve veze sa tradicijama i idejama antifašizma a posebice socijalizma, zaključio bi svako tko bi ga danas posjetio. Zaista, nema uopće niti najmanja vidljiva traga koji bi bar minimalno upućivao na antifašističku i socijalističku prošlost grada. Nepostoji više ni jedna jedina ulica ni jedan jedini trg (poput Trga Kalničkih partizana) od njih desetaka do rata koje su nosili nazive po slavnim ličnostima i događajima iz NOB-a i revolucije. Čak nema ni spomenika ( spomenik Ivo Loli Ribaru) ni spomen ploča, sve je to kao i društvena poduzeća uništio (nasilno uklonio) Tuđmanov HDZ-e devedesetih. Tako da komunistički i antifašistički pokret Križevaca, slobodno se može reći, kao da nikada nije ni postojao. Ličnosti i događaji iz toga razdoblja povijesti kao da nikada nisu se dogodile ili bile realnost. Sve je s tim u vezi planski i sistematski temeljito izbrisano i prepušteno potpunom zaboravu. To je najgore upravo za mlađe generacije, posebno one poslije nedavna rata (1991.), koje nemaju o tome gotovo nikakva saznanja a samim time ni nekog naročitog interesa. Uskraćeni za taj važan dio prošlosti cijela Prigorja a ne samo grada Križevaca, prepušteni su, nažalost, pogubnim raznovrsnim povijesnim revizijama i raznim štetnim društvenim i političkim uticajima. A takvo stanje itekako efikasno već dva desetljeća zloupotrebljavaju križevački crkveno-klerikalski i kapitalističko-fašistički krugovi.

42

Ustaše prerušeni u domobrane

Jedna od dokazano fašističkih organizacija koje prednjači u veličanju zločinačkog ustaškog pokreta i ideologije u Križevcima je među prvima udruga 'Hrvatski domobran'. Osnovana je prije nekoliko godina, broji službeno oko dvadesetak članova a radni prostor kao i novčane donacije dobila je i još uvijek dobiva redovito od gradskih vlasti (HDZ-HSS, gradonačelnik Branko Hrg). Treba dodati i činjenicu kako i dio privatnih tvrtki poput građevinske tvrtke Radnik (privatizirane devedesetih) u vlasništvu kapitaliste Habijanca, također su značajni novčani donatori križevačkoj udruzi 'Hrvatski domobran' (gradnja spomenika vojsci NDH-a na centralnom križevačkom groblju). O kakvoj je udruzi riječ, čime se ona, zapravo, bavi i koji joj je cilj, najbolje govori njihovo glasilo 'Hrvatski domobran'. U tome opskurnom fašističkom glasilu koje se moglo svojedobno naći i na polici za tisak gradske knjižnice (uklonjeno zaslugom pojedinih knjižničara), moglo se čitanjem uvjeriti u njegov užasni perverzni sadržaj kojim se veliča zločinačka NDH-a, ustaški pokret, slike i djela zločinca Ante Pavelića, Jure Francetića i drugih krvoločnih nakaza iz mračne i sramotne prošlosti. Taj "domobranski" list zapravo je 'ustaški' list i njime se ne poštivaju i ne slave nikakvi domobrani već poginuli i nestali pripadnici 'ustaške vojske' propale fašističke NDH-a.

Toj udruzi ni njenom listu nije mjesto niti je ikada i bilo na Kalniku i podno njega! Tim više ako se uzme u obzir da su ustaše i domobrani u drugom svjetskom ratu izvršili zločin genocida nad židovskim, romskim, srpskim ali i dijelom hrvatskim stanovništvom Prigorja. Ne samo da je u Koprivnici otvoren prvi ustaški logor 'Danica' u NDH-a već su u njega otpremani spomenuti narodi ('niže rase' - kako su ih nazivali nacistički rasni zakoni) a prije svega Židovi kojih zbog toga više ni jednoga danas ni nepostoji u Križevcima. Danas ni križevački antifašisti (a partizani su oslobodili Križevce 7.5.1945) za razliku od križevačkih fašista ( domobrana/ustaša) nemaju niti radnu prostoriju a kamoli tek ikakvog javnog obilježja (table) koja bi na njih upućivala ili ih spominjala.

Zato svaku povlasticu, donaciju, službene prostorije imaju od gradskih vlasti hrvatski "domobrani" (ustaše) dok antifašisti ili kako ih je ne tako davno gradonačelnik Hrg nazvao 'šumski odrpanci', nemaju ništa. I na kraju treba radi povijesne istine izraziti dužno poštovanje prema onim bivšim domobranima koji su još tokom rata dobrovoljno pristupili Titovim partizanima i tako dali doprinos porazu fašističkoga zla.

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?