Jeff Bezos - teškaš od 113 milijardi dolara

Jeff Bezos - teškaš od 113 milijardi dolara

Od zagovornika slobodnog tržišta često čujemo kako se nikoga ne treba ticati koliko netko zarađuje, kako je bilo kakvo postavljanje granice maksimalne zarade krađa koja će otjerati poduzetnike nekamo gdje nema takvih ograničenja. Pritom mnogi nisu ni svjesni koliko zapravo te svote iznose.

Zamislite da zarađujete 1 dolar svake sekunde.

Da biste zaradili milijun dolara, trebalo bi vam jedanaest dana. Čini se lako? Vjerojatno zato bogataši i kažu da ih ne pitate za prvi milijun.

Da biste zaradili milijardu dolara, tim tempom trebalo bi vam oko 31,5 godinu.

Trenutno najbogatiji čovjek na svijetu, Jeff Bezos, težak je 113 milijardi dolara (i to nakon razvoda u kojem je supruzi dao četvrtinu svog dotadašnjeg bogatstva).

Da bi se zaradilo toliki iznos, tempom od jednog dolara u sekundi, potrebno je 3559,5 godina.

Dakle, da biste danas imali novac trenutno najbogatijeg čovjeka na svijetu, trebali ste početi zarađivati u brončanom dobu, 20-ak godina nakon izgradnje Stonehengea, te otada svake sekunde zaraditi jedan dolar.

Nije Bezos kriv, on samo koristi ono što mu sustav omogućava, a to je koncentracija ekstremnog bogatstva u rukama manjine. Tako naposljetku imamo s jedne strane one koji više ne znaju na što bi trošili, a s druge strane one koji bi možda nešto i pokrenuli, ali nemaju za to dovoljno sredstava. Ali, preraspodjela od onih prvih k ovim drugima, kako bi se cijeli sustav pokrenuo, smatra se krađom. Kao kmetovi koji svojim životom brane kralja, tako i mi gorljivo branimo sustav u kojem nam ostaje nada u mrvice sa stola na kojem se iz dokolice gađaju kolačima.

(Tempom od 1 dolara u sekundi, dok ste čitali ovaj tekst zaradili biste, prema trenutnom tečaju HNB-a, 260 kn.)

 

S obzirom na trenutno bogatstvo Jeffa Bezosa i njegovu dob, kolika bi bila njegova satnica? Ispada da je on u svojih 56 godina života svaki sat zarađivao 230.000 dolara. Ne svaki radni sat, svaki sat svojega života, i kao dojenče i kao školarac i kao odrasli čovjek.

Minimalna satnica u SAD-u iznosi 7,25 dolara. Osoba na minimalcu mora odraditi 31.772 radna sata, tj. oko 11 godina (ako radi 8 sati dnevno), da bi zaradila onoliko koliko Bezos zaradi u jednom satu.

Ako Bezos ode na zahod i ostane tamo 10 minuta, on za to vrijeme zaradi koliko i osoba koja živi na granici siromaštva (2 dolara dnevno) tijekom 50 godina.