Ako želiš biti alternativan nađi si alternativne izvore financiranja

Ako želiš biti alternativan nađi si alternativne izvore financiranja

Piše: Hrvoje Štefan

Zadnji projekt iz domene kulture za kojeg se sjećam da je kritički i beskompromisno govorio o situaciji u gradu Rijeci, bio je kratki revival omladinskog časopisa Val početkom dvijetisućitih. Inače, za one koji ne znaju, Val je izvorno pokrenut u doba 'mraka' i bio je posljednji časopis kojeg je partija zabranila. Revival Vala inicirali su Damir Čargonja Čarli i Krešo Mustać, redakcija je bila u sklopu prostora Palacha kojeg je tada vodio Čarli.. Palach je početkom dvijetisućitih još bio mjesto umjetničke i aktivističke autonomije, stalno su se održavale nekakve tribine, performansi i izložbe koje nisu nikoga štedile pa tako ni lokalne strukture. Zbog toga je Palach bio pod konstantnom opsadom raznih inspekcija, skraćivanja radnog vremena i privremenih zatvaranja.

No, kao neprofitno kritičko glasilo kojeg oglašivači zaobilaze, male zarade od prodaje a popriličnih troškova naklade, časopisu je prijetilo gašenje. I ja sam tada kao predsjednik Foruma mladih SDP-a Rijeke odlučio pitati gradonačelnika Vojka Obersnela dal bi se mogla naći neka javna sredstva da se pomogne časopisu sa izlaženjem. Sjećam se da sam ga to pitao na sjednici kluba SDP-ovih vijećnika. I na to mi je Vojko Obersnel odgovorio: "Ako žele biti tako alternativni, neka si nađu alternativne izvore financiranja!"

Mislim da je ta Obersnelova rečenica destilat zahtjeva i očekivanja lokalnih struktura od kulture i kulturnih projekata koje financiraju. Ako želiš biti alternativan nađi si alternativne izvore financiranja. Ako si spreman odrađivati apologetsku promociju lokalne vlasti i gradonačelnika, eto novaca za EPK 2020.